Kiverte a biztosítékot a terroristafeleséges BBC-komédia

Kiverte a biztosítékot a terroristafeleséges BBC-komédia

Elég merész szarkasztikus történettel sokkolta nézőit a brit közszolgálati BBC. A világszerte ismert, egyebek között a nihilista fogyasztói társadalmat kifigurázó Született feleségek széria mintájára ugyanis Az Iszlám Állam született feleségei mottóval készített videó négy brit fiatal nő „hétköznapjait” mutatja be, akik a szigetországból Szíriába utaznak, hogy ott hozzámenjenek a szélsőségesen radikális szunnita szervezet egy-egy terroristájához.

A BBC 2 új, Revolting (Visszataszító) címen futó sorozatában bemutatott fiktív történet egyik karaktere barátnőinek mutogatja a legújabb öngyilkos mellényét, mintha csak egy divatbemutatón lenne. S közben olyan párbeszédekbe csöppenünk, mint a „három nap múlva lesz egy lefejezés, nem is tudom, mit vegyek fel az eseményre”. Egy másik karakter közben olyan címszavakkal posztol képeket az Instagramra, mint #omg (Te jó ég!), #JihadiJane (magyarul talán: az ismeretlen női dzsihadista) vagy épp #deathtothewest (halál a Nyugatra).

Hírdetés

A sorozat azonnal ki is verte a biztosítékot. Sokan gusztustalannak tartják a BBC szarkazmusát, egyúttal azt kifogásolják, hogy ilyen „buta” módszerekkel csak tovább szítják az iszlamofóbiát, egyúttal démonizálják a muszlim nőket. Mások amiatt háborodtak fel, hogy miközben az Iszlám Állam a valóságban megalázza, rabszolgaként, szexuális tárgyként kezeli a nőket, addig a sorozat fiatal női szereplői úgy csacsognak és szelfizgetnek az okostelefonjukkal, mintha a nők élete, mondjuk Rakkában, maga lenne a tündérmese.

Közben nem egy brit lap ázsiai, muszlim munkatársa írt publicisztikát arról, hogy egy ilyen jellegű sorozat a „paródia”, a kifigurázás ellenére, egyértelműen kontraproduktív. Már így is egyre jobban rettegnek a társadalom egyes csoportjaitól, az ilyen „poénokkal” azonban csak tovább erősítik a sztereotípiákat, s például egy törvénytisztelő muszlimnak – aki maga is alapból mélyen elítéli a radikalizmus minden formáját – fikarcnyi esélye se lesz semmiféle beilleszkedésre.

Ugyancsak fontos kérdés, a szarkazmust vajon hányan képesek értelmezni, hányan látnak a kulisszák, a kifigurázás mögé. Ahogy a brit The Independent napilap erről szóló anyagában megjegyzik, volt olyan hidzsábot hordó muszlim nő, aki hozzászólásában arról írt, viccesnek találja a dolgot. De vajon mennyire képes ezt a fajta viccet értelmezni egy tizenöt-tizenhat éves muszlim brit lány, akit társai leterroristáznak, zaklatnak, s ezért elkeseredésében már azt fontolgatja, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz? Sokan azt emelik ugyanis ki, hogy ezzel nemhogy elejét vennék az iszlamisták internetes toborozási akcióinak, hanem további táptalajt biztosítanak hozzá. Ez pedig veszélyes üzenet, maga a sorozat pedig így igen csak kétélű fegyver.

Hogy ez mennyire fér bele a BBC kapcsán sokszor emlegetett tárgyilagos és pártatlan közszolgálatiságba, még nem tudni. Az adó ugyanis egyelőre nem kommentálta az ügyet. A Revolting egyik alkotója azonban – a brit kulturális NME magazin szerint – arról beszélt, az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet az Iszlám Állam netes beszervezési taktikáira. Jolyon Rubinstein leszögezte, sorozatuk azokról a sebezhető emberekről, nőkről szól, akik ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »