Kiverte a biztosítékot a románoknál a HVIM „székely zászló hadművelete”

Kiverte a biztosítékot a románoknál a HVIM „székely zászló hadművelete”

Provokációként tálalják román politikusok és a bukaresti média, hogy a HVIM tagjai Mihai Tudose kormányfő kijelentésére válaszul székely zászlóval letakarták Románia budapesti nagykövetségének tábláját a diplomáciai képviselet bejáratánál.
A román sajtó Marius Pașcannak, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorának Facebook-bejegyzése alapján értesült a történtekről. A volt Maros megyei prefektus közösségi oldalán agresszív és provokatív cselekményként állítja be, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai székely zászlóval letakarták „Románia címerét” a budapesti nagykövetségnél. Marius Pașcan felszólította a román hatóságokat, hogy „ne hunyászkodjanak meg gyáván”, hanem kérjenek magyarázatot a történtekre, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől.

„Ezek az akciók veszélyesek, és könnyen radikalizálódhatnak, ha nem akadályozzák meg azonnal. De meglehet, hogy éppenséggel Budapest érdeke mesterségesen feszültséget szítani a kétoldalú kapcsolatokat illetően. Szerintem nem kellene passzívnak maradnunk, lehajtanunk a fejünket a nagy egyesülés centenáriuma évében” – közölte a Traian Băsescu volt államfő vezette PMP szenátora.

Hírdetés

Az akcióról egyébként maguk a HVIM tagjai számoltak be a mozgalom Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján.

Közölték, a mozgalom vezetősége január 12-én, pénteken látogatást tett Románia budapesti nagykövetségénél, „ütős választ adva Mihai Tudose vulgársoviniszta kirohanására”. A HVIM szerint a Románia Nagykövetsége feliratú táblát takarták le székely zászlóval.

„Mozgalmunk nem csupán egyszeri figyelemfelkeltő akciónak szánja a tábla letakarását. Hétfőn egy a helyszínen készült videóval jelentkezünk, melyben meghirdetjük a Székely zászló hadművelet fantázianevű akciósorozatunkat, melynek mindenki cselekvő részese lehet, akinek fontos szimbólumaink és ilyen módon identitásunk védelme” – közölte a szervezet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »