Kivégzések Amerikában: ötéves kislány megfojtóját próbálták azzal sajnáltatni, hogy az injekció „rettegést váltana ki benne”

Kivégzések Amerikában: ötéves kislány megfojtóját próbálták azzal sajnáltatni, hogy az injekció „rettegést váltana ki benne”

Halálos ítéleteket hajtottak végre méreginjekcióval az Egyesült Államokban csütörtökön Texas és Alabama államban.

A texasi huntsville-i börtönben 52 éves korában kivégzett David Renteriát azért ítélték el, mert 22 évvel ezelőtt egy El Pasó-i bevásárlóközpontban elrabolt, majd megfojtott egy ötéves kislányt. Alexandra Flores megégett holttestére másnap, 2001. november 19-án bukkantak rá egy sikátorban.

Renteria ügyvédjei a kivégzés időpontjának közeledtével azzal az érvvel próbálták megmenteni a férfit, hogy a méreginjekciós kivégzésekhez Texasban alkalmazott vegyület, a pentobarbitál állami készletének szavatossága lejárt, így az eljárás "rettegést és erős fájdalmat váltana ki az elítéltben, ami jogellenes".

A kivégzés napján beadott másik fellebbezésükben az ügyvédek azt kérték, hogy hozzáférhessenek a bizonyítékokhoz, amelyek szerintük alátámasztanák a férfi ártatlanságát, illetve azt, hogy a férfi nem egyedül követte el a bűncselekményeket. A legfelsőbb bíróság mindkét halasztási kérelmet elutasította.

Hírdetés

A nap folyamán Alabama államban is végrehajtottak egy halálos ítéletet. A 49 éves Casey McWhortert egy 1993-ban elkövetett rablógyilkosság miatt végezték ki méreginjekcióval.

A vád szerint a férfi, aki a gyilkosság idején három hónappal múlt 18 éves, két fiatalabb társával – köztük az áldozat 15 éves fiával – arra szövetkeztek, hogy kirabolják Edward Lee Williams otthonát és megöljék a tulajdonost.

McWhorter ügyvédjei a halálos ítélet felfüggesztését kérték az amerikai legfelsőbb bíróságtól arra hivatkozva, hogy a döntés alkotmányellenes, mivel az alabamai törvények szerint az államban a 19. életévüket betöltött személyek minősülnek nagykorúnak.

Az ítélethirdetés óta csaknem 30 év telt el, így az államban eddig kivégzett 165 elítélt közül McWhorter töltötte a leghosszabb időt siralomházban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »