Kivégzés Kínában

Kivégzés Kínában

Péntek reggel helyi idő szerint délelőtt 11 órakor a sanghaji Felsőbb Népi Bíróság ítéletének megfelelően végrehajtották egy fiatalember, Lin Senhao halálbüntetését. Az egykori orvostanhallgató a neves Fudan Egyetem hallgatója, szobatársa meggyilkolása miatt került bíróság elé. Kínában ma leginkább erről az esetről beszélnek az emberek.

Huang Yant 2013. április 1-én szállították kórházba. Állapota napról napra rosszabb lett, mígnem április 16-án májelégtelenségben meghalt. Addigra a többi belső szerve is kritikus állapotba került. A vizsgálatok megállapították, hogy halálának oka mérgezés volt.

Áprilisi tréfának indult

A kéthetes kezelés közben szobatársát, Lin Senhaot 2013 áprilisában a rendőrség többször kihallgatta, és vallomásainak ellentmondásai miatt első számú gyanúsítottként őrizetbe vették. A vád ellene előre megfontolt emberölés volt. A nyomozás során kiderült, hogy Lin a szobatársa ivóvízébe N-Nitrodimethylamint-t kevert, amely halálos méreg. Orvostanhallgató lévén nem okozott számára gondot az anyag beszerzése, a Fudan Egyetemmel együttműködő Zhongshan Kórház laboratóriumából jutott hozzá. A mérget társának a kollégiumi szobában lévő vízadagolójába tette. Az áldozat a kórházba kerülése után többször emlegette, hogy azután lett rosszul, amikor a vízből ivott.

Lin kezdetben nem ismerte el bűnösségét, később viszont arra hivatkozott, hogy csak meg szerette volna tréfálni szobatársát egy április elsejei viccel. „Közeledett április elseje, Hunag Yang említette, hogy valamilyen tréfát tervez, így azt gondoltam, hogy megelőzöm” – vallotta a bíróságon Lin. „Hallottam, ahogy Huang beleiszik a vízbe, majd azzal a lendülettel ki is köpte.” Lin észlelte, hogy szobatársa rosszul lett és hányt is, de nem akarta megmondani neki, hogy mit tett, mert félt, hogy bajba kerül. „Alvást színleltem, mert féltem, hogy rákérdez a vízre.”

Hírdetés

Régóta húzódott

Lint a kettes számú Népi Legfelsőbb bíróság elsőfokon 2014-ben ítélte halálra, szobatársának meggyilkolása miatt. Az ítélet kimondta, hogy Huang Yang ivóvizébe kevert halálos mérget, amelynek következtében az áldozat belső szervei két hét után leálltak, végül májelégtelenségben elhunyt.

2015. január 8-án a Sanghaj Népi Felső Bírósága vizsgálat céljából továbbküldte az ítéletet a Nemzeti Legfelsőbb Bírósághoz, amely jóváhagyta a döntést. A halálraítélt, Lin Senhao ügyvédje kedden kapott értesítést a végleges döntésről A Legfelsőbb Bíróság péntek reggelre írta ki az ítélet végrehajtásának időpontját.

Lin Senhao kivégzése előtti utolsó szavai egy interjú formájában jelentek meg a kínai a sajtóban. „Remélem, hogy szüleim képesek lesznek normális életet élni, miután elmentem, és nem okoz több bonyodalmat ez az ügy. A tetteimért felelősséget kell vállalnom, mert én voltam az elkövető, beismerem tettem.”

Egyesek szerint jogos volt a kivégzés

A kínai médiában megoszlanak a vélemények. A cikkek, tudósítások egy része az elhunyt szüleinek remél megnyugvást, mások a halálbüntetés eltörlését követelik. A kommentekben persze azok a hozzászólók véleményével is lehet találkozni, akik Lin tettét annyira súlyosnak ítélik, hogy a halálbüntetést igazságosnak vélik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »