Kivégeztek egy vietnami veteránt az Egyesült Államokban

Kivégeztek egy vietnami veteránt az Egyesült Államokban

Méreginjekcióval kivégeztek az Egyesült Államokban kedden egy vietnami háborús veteránt, aki lelőtt egy seriffhelyettest Georgia államban. A 66 éves Andrew Howard Brannan halálos ítéletét egy Georgia állambeli börtönben hajtották végre.

Brannan 1998-ban lelőtt egy 22 éves seriffhelyettest, aki gyorshajtás miatt megállította. Kilenc golyót eresztett belé. A gyilkosságot rögzítette a rendőrautó videokamerája.

A vádlott ügyvédjei hasztalan próbálták elérni, hogy ne hajtsák végre a halálos ítélet. Arra hivatkoztak, hogy védencük tette közvetlen összefüggésbe hozható a vietnami katonai szolgálat miatt kialakult elmezavarával. Kegyelmi kérésüket továbbá azzal indokolták, hogy Brannan katonai szolgálatáért három kitüntetést is kapott.

Hírdetés

Az ügyvédek felhívták arra is figyelmet, hogy 1984-ben, tizenhat évvel a vietnami bevetés után orvosok megállapították, hogy Brannan poszttraumás stresszben szenvedett, két évre rá pedig mániás depresszióba zuhant. Hat év alatt annyira romlott az egészségi állapota, hogy munkaképtelenné vált.

Brannant 2000-ben ítélték halálra, a Georgia állambeli legfelsőbb bíróság pedig helybenhagyta az ítéletet.

Idén ez volt az első kivégzés az Egyesült Államokban, tavaly 35 elítélten hajtották végre a halálos ítéletet.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »