Kivégezték az erdélyi magyar tanárnő gyilkosát

Kivégezték az erdélyi magyar tanárnő gyilkosát

Kivégezték az Egyesült Arab Emírségekben helyi idő szerint hétfőn reggel azt a nőt, aki tavaly decemberben Abu-Dzabiban egy bevásárlóközpontban leszúrta Ibolya Ryan amerikai tanárnőt – jelentette a WAM állami hírügynökség.  

A 31 éves Alaa Báder Abdullahot június 29-én ítélte halálra az Arab-öböl menti állam szövetségi legfelsőbb bírósága, amelynek ítéleteit kizárólag az államfő, Kalifa bin Zájid ál-Nahajan sejk beleegyezésével hajthatják végre.

Hírdetés

A vádlott beismerte, hogy Abu-Dzabi egyik előkelő bevásárlóközpontjának női mosdójában végzett az erdélyi születésű, magyar nemzetiségű, amerikai állampolgárságú tanárnővel, és azt is, hogy két órával a gyilkosság után házi készítésű pokolgépet helyezett el egy másik amerikai állampolgár háza előtt a fővárosban. A biztonsági kamerák felvételei alapján a tettes tetőtől talpig fekete lepelbe – abajába, vagyis az emírségekbeli nők szokásos viseletébe – öltözött, fekete kesztyűt és maszkot viselt. 

A hatóságok gyilkosság, a pokolgép elhelyezésével kapcsolatban gyilkossági kísérlet, illetve terrorcselekmények elkövetése miatt találták bűnösnek a nőt. Ez utóbbiak közé tartozott a vád szerint az is, hogy pénzzel támogatta az al-Kaida terrorszervezetet és az egyik közösségi oldalon terrorista ideológiát terjesztett.

Az Egyesült Arab Emírségekben ritkán hajtják végre a halálos ítéleteket. A jómódú arab országban ritkák a terrortámadások és erőszakos bűncselekmények. Ugyanakkor az emírségek egyike azoknak az arab országoknak, amelyek csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nyugati légicsapásokhoz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »