Kivédhetetlen logikával vágott vissza Matolcsy

Kivédhetetlen logikával vágott vissza Matolcsy

Egy írásbeli kérdésre adott válaszból kiderült: a jegybankelnök Matolcsynak nem tartozik feladatkörébe, hogy évekkel ezelőtt a miniszter Matolcsy milyen döntéseket hozott.

Matolcsy György jegybankelnök írásbeli válaszban fejtette ki álláspontját Szakács László szocialista politikus kérdéseire. 

Ebből kiderült, hogy az MNB alapítványai önállóan és átláthatóan gazdálkodnak, jó szakemberek ülnek a vezetőségeikben, így a poszthalmozás és a nagy tiszteletdíj sem baj, vagy hogy magánügy, ő kinek a lakásában lakik – írja az Index.

(mint ismert, az átláhatóság csak úgy igaz, hogy a titkosító törvényt az Alkotmánybíróság meszelte el, így kénytelenek voltak nyilvánosságra hozni a szerződéseiket és támogatásaikat)

A lap szerint ugyanakkor az nem feltétlen magánügy, hogy egy felügyeleti szerv vezetője szívességet fogad el egy általa felügyelt cég vezetőjétől.

Hírdetés

Szakács azt is kérdezte a jegybankelnök Matolcsytól, hogy „Megfelel-e a valóságnak az a sajtóinformáció, hogy amikor az Ön nemzetgazdasági minisztersége idején a magánnyugdíjpénztári vagyont államosították, akkor a portfólióban lévő nemzetközi, illetve belföldi értékpapírok kezelésével az Unicredit Bankot bízták meg?”

A válasz az, hogy nem tartozik a Magyar Nemzeti Bank elnökének feladatkörébe, hogy a nemzetgazdasági minisztérium évekkel ezelőtt milyen döntést hozott.

magyarul a jegybankelnök Matolcsynak nem tiszte megválaszolnia azokat a kérdéseket, amelyek a miniszter Matolcsyra vonatkoznak.

Fegyvergyárat, bordélyházat is vehetne az MNB?

A Népszabadságnak nyilatkozva Nyikos László csütörtökön méltatlannak és visszásnak nevezte, hogy offshore hátterű cégtől vásárolt 17 milliárdos ingatlant a nemzeti bank. A volt számvevőszéki alelnök azt mondta, a vizsgálatával és a jelentéssel odáig jutott, hogy az épületet eladó Eiffel Palace Kft. 20 százalék fölötti tiszta haszonra tett szert – ez 3 milliárd forint.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »