Kivágják az aktivisták által felgyújtott százéves platánt a Városligetben

Kivágják az aktivisták által felgyújtott százéves platánt a Városligetben

A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint százéves városligeti platánt, ami a magukat ligetvédőknek nevező aktivista csoport miatt keletkezett tűzben sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán.

A korábban hosszú ideig életvitelszerűen a parkban tartózkodó aktivista csoport táborában 2020. március 26-án ütött ki tűz, lángra kapott az ott táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, harminc méter magas, évszázados platánra – idézte fel a Városliget Zrt. a magyarnemzet.hu érdeklődésére. A fa törzse megégett, a kiérkező tűzoltók gyors beavatkozásának ellenére a platán súlyosan megsérült.

Az azóta eltelt időszakban

Hírdetés

a szakemberek megpróbálták megmenteni a fát, ám a platán olyan sérüléseket szenvedett a tűzben, hogy mára teljesen elhalt, az ágai letörtek és a kidőlés fenyegeti, ezért ki kellett vágni.

Mint olvasható, a Városliget Zrt. felkérésére több szakértő, köztük a fővárosi önkormányzat cége, a Főkert munkatársai is megvizsgálták a sérült egyedet, idén szeptemberi jelentésük szerint az elmúlt években történt, a fa megmentésére irányuló lépések sem tudták visszafordítani a sérülésből fakadó folyamatokat, a megégett platánfa „már nem képes élettani funkcióját ellátni”, így a fa jelenlegi állapotában balesetveszélyes, a veszélyhelyzet ápoló célzatú kertészeti beavatkozással nem, kizárólag a fa kivágásával hárítható el – ismertették. Ez utóbbit a szintén a főváros irányításával működő Főkert szakemberei végezték el.

A Városliget Zrt. arra is emlékeztetett, hogy a miután a „ligetvédők” elhagyták a Ligetet, a hátrahagyott táborukból és környékéről a „ligetvédelem” közben felhalmozódott több mint száz köbméter szemetet kellett elszállítani.

A parkfejlesztés keretében az állami cég a jövő év közepéig 39 darab lombos fát ültet a Városligetben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »