Kiutasította egymás nagyköveteit Szerbia és Montenegró

A kezdőlépést Montenegró tette meg Vladimir Božović szerb nagykövet kiutasításával, aki a podgoricai külügyminisztérium szerint beavatkozott a montenegrói belügyekbe, megsértve ezzel a vonatkozó nemzetközi jogot.

A podgoricai külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy Božović a diplomáciai előírásokkal összeegyeztethetetlen módon viselkedett. Hiába figyelmeztették szóban és írásban viselkedése tarthatatlanságáról, a diplomata újra becsmérelte Montenegrót – állt a közleményben.

Božović legutóbb azzal vívta ki befogadó országa haragját, hogy Montenegró és Szerbia 1918-as, jogilag megkérdőjelezhető egyesítését „felszabadításnak” és „szabad akaratból hozott döntésnek” nevezte.

Hírdetés

Montenegró lépésére néhány órával később Szerbia is válaszolt.

A kölcsönösség elve alapján Belgrád persona non gratának minősítette Tarzan Miloševićet, Montenegró szerbiai nagykövetét.

A podgoricai kormánynak mindössze négy napja van hátra. A montenegrói parlament jövő szerdán dönt a széles körű ellenzéki szövetségen alapuló új kabinetről. A jobboldali pártokból álló koalíció 30 éves szocialista egyeduralomnak vethet véget a balkáni országban. A kormányalakításra felkért Zdravko Krivokapić, a Montenegró jövőjéért elnevezésű, korábban ellenzéki, szerbbarát koalíció listavezetője azt ígérte, hogy vezetése alatt az ország nem tér le euroatlanti útjáról, továbbra is a NATO tagja marad, és stratégiai célja a jövőben is az európai uniós csatlakozás lesz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »