Kiutasított diplomaták: itt van Putyin első válaszlépése

Kiutasított diplomaták: itt van Putyin első válaszlépése

A Kreml az Oroszországot érintő amerikai szankciók miatt válaszlépéseket helyezett kilátásba, és első, látható intézkedésként angol-amerikai iskolákat zártak be Moszkvában – írja a CNN egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. Emellett úgy döntöttek, hogy az amerikai nagykövetség többé nem használhatja a Serebryany Borban található nyaralóját.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a hivatalától három hét múlva elköszönő Barack Obama amerikai elnök csütörtökön súlyos, Oroszországot érintő szankciókról határozott rendeletében arra hivatkozva, hogy Moszkva „a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibevételével aláássa az amerikai érdekeket”. A válasz szinte perceken belül megérkezett az orosz féltől, a moszkvai külügy szerint a szankciók ellentétes hatásúak lesznek, ártani fognak a kétoldalú kapcsolatok helyreállításának.

Miről szól a rendelet és a szankciók?

Az Amerikai Egyesült Államok harmincöt orosz diplomatát utasított ki, és bezárt két, egy New York-i és egy marylandi orosz létesítményt. Helyi idő szerint péntek déltől minden orosz tisztségviselőnek megtiltják a szóban forgó épületekbe való bejutást, a diplomatáknak 72 órájuk van arra, hogy elhagyják az USA területét. A sejtés szerint e létesítményekben az oroszok hírszerzési tevékenységet folytattak.A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó névtelen forrás szerint az intézkedés Oroszország washingtoni nagykövetségét és San Franciscó-i konzulátusát is érinti.Szankciókat hoztak vezető beosztásban dolgozó orosz katonai hírszerzési illetékesek és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyes tagjai ellen. Az amerikai pénzügyi minisztérium feketelistája név szerint felsorolja a személyeket. A The New York Times négy érintett személyről tud.Az intézkedések okaként az amerikai választásra időzített állítólagos orosz hekkertámadásokat és a moszkvai amerikai követség munkatársai elleni zaklatásokat jelölte meg Washington.Hamarosan részletes összefoglalót jelentet meg az FBI arról, hogy az orosz polgári és katonai hírszerzésnek milyen köze volt a hekkertámadásokhoz.

Hírdetés

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek csütörtökön elmondta: Washington ily módon kíván válaszolni Oroszországnak a Moszkvában tartózkodó amerikai diplomaták ellen indított „zaklatási kampányára”. Hivatalos washingtoni álláspont szerint ugyanis amerikai külügyi alkalmazottak elfogadhatatlan zaklatásoknak, megfélemlítésnek voltak kitéve Moszkvában az év során az orosz biztonsági szolgálatok, illetve a rendőrség részéről.

A londoni orosz nagykövetség később Twitter-bejegyzésében – egy „béna kacsát” kirakva – nevezte „szerencsétlennek” Obamát.

President Obama expels 35 🇷🇺 diplomats in Cold War deja vu. As everybody, incl 🇺🇸 people, will be glad to see the last of this hapless Adm. pic.twitter.com/mleqA16H8D— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) 2016. december 29.

Nehéz helyzetbe került Trump

Barack Obama a lépéssel nagyon nehéz helyzetbe hozta az elnökségre készülő republikánus Donald Trumpot, aki nyíltan is állást foglalt egy oroszbarátabb politika mellett. Ugyanakkor azt még nem lehet tudni, Trump helyben hagyja vagy feloldja majd a szankciókat.

Donald Trump egy rövid nyilatkozatban közölte, hogy a jövő héten tájékoztatást fog kérni az amerikai hírszerző ügynökségektől. „Itt az ideje, hogy országunk nagyobb és jobb dolgokkal foglalkozzék, de országunk és nagy népe érdekében találkozom a jövő héten a hírszerző közösség vezetőivel, hogy adjanak aktuális tájékoztatást a helyzetről” – írta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »