Kiutasítják a breszti lengyel főkonzult

A fehérorosz külügyminisztérium kedden az ország elhagyására szólította fel a breszti lengyel főkonzult a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény súlyos megsértésére hivatkozva.

A minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint 2021. március 9-én bekérették a fehérorosz külügyminisztériumba Marcin Wojciechowski ideiglenes lengyel ügyvivőt, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki Jerzy Timofiejuk breszti főkonzul miatt, amiért az február 28-án Bresztben részt vett a kiátkozott katonák emléknapjának nem hivatalos rendezvényén, amelyen Lengyelországgal kapcsolatban álló civil és ifjúsági szervezetek voltak jelen.

Hírdetés

A kiátkozott katonák emléknapját Lengyelországban azoknak a második világháború után a föld alatt működő lengyel felkelőknek a tiszteletére vezették be, akik a német megszállók után a szovjetekkel is felvették a harcot. Fehérorosz álláspont szerint ők "háborús bűnösök voltak, akik népirtást követtek el a fehérorosz lakossággal szemben".

A tárca szerint a lengyel diplomata részvételével súlyosan megsértette a nemzetközi jogot, különös tekintettel a bécsi egyezmény konzuli kapcsolatokról szóló rendelkezéseire. A minisztérium hozzátette, hogy a lengyel félnek átnyújtott tiltakozó jegyzékben javasolták Timofiejuknak az ország elhagyását.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »