Kiújult a konfliktus Ukrajna és Románia között

Kiújult a konfliktus Ukrajna és Románia között

A Magyar Nemzet marosvásárhelyi tudósítója számol be arról, hogy kiújult egy korábbi konfliktus Románia és Ukrajna között.

Az ukrán fél kotrással mélyíti a Duna-delta Ukrajnához tartozó részén lévő úgynevezett Bisztroje-csatornát, és ugyanilyen munkálatokkal készül a nagyobb hajók számára is megközelíthetővé tenni a delta északi, a Románia és Ukrajna közti országhatár nyomvonalát képező Chilia-ágát.

Hírdetés

Bukarest nemzetközi egyezményekre és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva ellenzi, hogy Ukrajna hajóutat építsen a Duna-deltában egy új fekete-tengeri kijárat megnyitása érdekében.

A 2004 augusztusában átadott első csatornát egy német cég építette. Akkor az Európai Bizottság és az amerikai külügyminisztérium is elítélte Ukrajnát a csatorna építése miatt, mivel az komoly károkat okoz az UNESCO által 1991-ben a világörökség részének nyilvánított Duna-deltában. A nemzetközi környezetvédő szervezetek is hevesen tiltakoztak Kijev terve ellen, eredménytelenül.

A bukaresti média most arról ír, hogy a háborús logika felülírhatja a környezetvédelmi aggályokat, mivel Ukrajna számára már stratégiai kérdéssé vált, hogy újabb kijáratot nyisson a Fekete-tengerre, miután a tengeri kikötői orosz blokád alá kerültek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »