Kitüntették Ádám Zitát

Kitüntették Ádám Zitát

December 19-én átadták a 2023-as Magyar Nyelvőr Díjakat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Nagy öröm a felvidéki magyarság számára, hogy az egyik díjazott Ádám Zita tanár, az SZMPSZ tiszteletbeli alelnöke a felvidéki oktatásügy meghatározó személyisége.

A kitüntetett egész életét a felvidéki magyar iskolák felvirágoztatásának szentelte, példamutató személyiség, s afféle egyszemélyes intézmény Gömörben, aki a mai napig fáradhatatlanul dolgozik. 2022 nyarán nagyinterjút készítettünk vele a Magyar7 hetilap számára. Ebben a következőt mondta a jövő iskolája kapcsán.

A gyermek adottságaira, képességeire kell ráerősíteni. Használható tudásra van szükség. A pedagógia csődje, ha bele akarjuk szuszakolni a gyermeket azokba az elvárásokba, amit a tanterv leír. Csakis motivációval lehet elérni, hogy a gyerekből kihozzuk képességei maximumát.”

Hírdetés

S az iskolának nemcsak tudást, hanem a közösségi összetartozás élményét is nyújtania kell. Ez pedig sokszor igényel pluszmunkát a tanítóktól.

Beszélt arról is, hogy a pedagógusok körében is nagy a kiégés veszélye. Ezért van szükség mindig újabb impulzusokra, kíváncsinak kell lenni. Úgy tapasztalja, hogy hogy sok pályaelhagyó éppen a jó pedagógusok közül kerül ki.

Ádám Zita munkásságát már többször elismerték. Megkapta a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat, 2022 májusban pedig Zuzana Čaputová köztársasági elnök Pozsonyban a Ľudovít Štúr Érdemrend második fokozatát adományozta neki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »