„Kitörtek” az aluljáróból a menekültek, közbelépett a rendőrség

„Kitörtek” az aluljáróból a menekültek, közbelépett a rendőrség

Este hatra sincs jelentős változás Kőbánya-Kispest vasútállomáson, ahol migránsok posztolnak reggel óta farkasszemet nézve a rendőrökkel. A mintegy ötven fős csoport száma megcsappant, de a migránsok kitartanak: Debrecenbe nem, csak Nyugatra mennének. A Keletinél verekedés volt napközben, délután a tömeg feljött az aluljáróból, kitódult a környező utcákra, a rendőrség visszaterelte őket.

Részben levetkőzve tiltakoztak reggel a migránsok Kőbánya-Kispesten, a Hír TV egész nap ott volt a helyszínen. Munkatársunk 18 órai beszámolója szerint nincs jelentős változás, a migránsok továbbra is ott posztolnak farkasszemet nézve a rendőrökkel. Azt nem tudni, hogy mikor érkezik be az a vonat, amelyre felszállítják őket, és ami megoldást jelent a kialakult patthelyzetre. A peron egyébként továbbra is le van zárva az utazóközönség előtt.

Más a helyzet azonban a Keleti pályaudvarnál, ott percről perce változik a közhangulat, derül ki a Hír TV tudósítójának beszámolójából. Míg 17 órakor mindenki az aluljáróban volt vagy a tranzitzónákban tartózkodott, addig egy órával később ezek az emberek feljöttek a Baross térre és egy idő elteltével kirohantak a Kerepesi és a Thököly útra, ahonnan a készenléti rendőrségnek kellett visszaszorítani őket.

Nehéz velük kommunikálni, senki nem beszél angolul, a hangulat igen feszült, főleg azért, mert a Münchenbe megváltott vonatjegyüket nem tudják visszaváltani a migránsok. Sokan csak ülnek a Baross téren, egyesek kiabálnak, hőbörögnek.

Hírdetés

Tudósítónk azt tapasztalta, hogy a rendőrök, akik lényegében hermetikusan zárták el a Keleti pályaudvar főbejáratát, és akik gyűrűt alkotnak a migránsok körül, semmilyen védőfelszerelést nem használnak.

Megjelentek a károsultak is

Csúnyán összeverekedtek a szírek és afgánok a Keletinél, az tapasztalható, hogy a két ország szülöttjei között kezd kialakulni valamiféle ellentét, amiben közrejátszhat az, hogy a migránsok is többféle, sokszor ellentmondó híreket hallanak a médiából, így például Angela Merkel német kancellár kijelentéseit. Ismert, a politikus nemrég a dublini megállapodás módosítását sürgette a migráns-probléma megoldásáért egy felszólalásában.

A Keletinél este 19 óra előtt nyugodtabb ugyan a hangulat, de tovább „színesíti” a helyzetet, hogy a Baross téren megjelentek a Quaestor-károsultak is. Ők legutóbb múlt héten demonstráltak az Igazságügyi Minisztérium előtt követelték, hogy teljes mértékben kártalanítsák őket.

Tegnap is több száz menekült demonstrált a Keleti pályaudvarnál, hogy felszállhasson az egyik Németországba tartó szerelvényre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »