Kitört a Sinabung vulkán, hatalmas pánikot keltett a 8 kilométeres hamuoszlop (Videó)

Kitört a Sinabung vulkán, hatalmas pánikot keltett a 8 kilométeres hamuoszlop (Videó)

Szumátra szigetén készültséget rendeltek el vulkánkitörés veszélye miatt, miután vasárnap a Mount Sinabung hatalmas hamuoszlopot kezdett el kilövellni magából az ég felé 8 kilométeres magasságba.

A tűzhányó vasárnapi mozgolódása egyelőre nem járt vulkánkitöréssel, de az indonéz hatóságok a kitörés veszélyének nagysága miatt hétfőn fenntartották a készültség eredeti, magas fokát. A hamufelhő feltörését több utórengés követte.

A hegy lábánál élőknek a hatóságok utasítása szerint zárt helyen kell tartózkodniuk és egészségügyi maszkot kell viselniük.

⚠️#Indonesia: A powerful eruption was recorded at Mount #Sinabung, located on the island of #Sumatra, the eruption was recorded at about 16:28 pm (local time) 09:28 (UTC), the ash column reached 9 KM in height (VEI 3). Video source: @kholina_em8#EQVT,#eruption,#erupción,#letusan pic.twitter.com/Mbzl2LmadE — American Earthquakes (@earthquakevt) 2019. június 9.

Hírdetés

A Sinabung a délkelet-ázsiai térség egyik legaktívabb tűzhányója, bár 2010 előtt vagy négyszáz évig szunnyadt. 2018 februári kitörésekor sokan meghaltak, több ezer embernek pedig el kellett hagynia otthonát. Négy évvel korábban ugyanilyen súlyosságú kitörésre került sor. A vulkántevékenység erőteljes földrengésekkel párosult, amelyek több települést leromboltak.

A mostani kitörésnek egyelőre – hivatalosan – nincsenek halálos áldozatai vagy súlyos sérültjei. Indonéziában egyébként több mint 130 aktív vulkán található, e tekintetben az ország világcsúcstartó. Az indonéz szigetek a csendes-óceáni Tűzgyűrű térségének egy kiemelkedően aktív területe.

A Tűzgyűrű a Csendes-óceán partvidékén végigfutó sávszerű régió, amely az egymás alá bukó tektonikus lemezek miatt rendkívül aktív tűzhányók és földrengések szempontjából.

Independent.co.uk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »