Kitört a polgárháború Etiópiában

Kitört a polgárháború Etiópiában

A polgárháború Etiópia egyébként is szegénységtől sújtott északi részén, Tigré tartományában tört ki az etióp kormánycsapatok és a helyi katonák között. A tartományban tartott szeptemberi választás eredményét az etióp kormány nem ismeri el. Katonái ezért november 9-én megkezdték a bevonulást Tigrébe. A katonaság szombat reggel elkezdte bombázni a félmilliós Mekele városát.

Admed kormányfő szerint a hadsereg anélkül tört be Mekellebe, hogy “veszélyeztetné az ártatlan civileket.”

Az AP hírügynökség a Szudánba menekülőktől úgy tudja, hogy a határnál állomásozó etióp erők már akadályozzák a menekülőket az ország elhagyásában.

Hírügynöskégi jelentések szerint Tigrajt elzárták a külvilágtól, így lehetetlen ellenőrizni az onnan érkező hírek valóságtartalmát.

Hírdetés

Már több mint negyvenezren szöktek át Szudánba

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa pénteken már együtt sétált Szudánban a etióp polgárháború elől menekülőkkel. A szomszédos országból több mint negyvenezren szöktek már át a határon.

A szervezet 32 tonnányi segélycsomagot – benne takarókat és szúnyoghálókat – szállított a szudáni menekülttáborba. A tervek szerint pedig hétfőn egy újabb szállítmány érkezik majd Dubajból. A humanitárius ügynökségek több százezer menekülőre számítanak a elkövetkező hat hónapon belül.

Euronews/Reuters


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »