Kitört a lengyel-ukrán tojásháború

Az olcsó ukrán tojás megjelenése a lengyel piacon felháborította a helyi termelőket, akik szerint versenytársaik rosszabb minőségű termékkel csábíthatják el vevőiket.

A lengyel exportőrök rendkívül idegesek – derül ki a Reczpospolita cikkéből amit a Napi.hu szemlézett. Már február végétől elkezdheti a tojás exportját az uniós piacra az ukrán Avangardco. A szervezet szerint évente 1,6 milliárd tojást termelnek majd EU-s beviteli engedélyük birtokában.

Hírdetés

A legnagyobb lengyel tojástermelő cég komoly ellenfelet lát az ukrán termelőkben, annak ellenére, hogy szerinte az Ukrajnából érkező tojás nem teljesíti az uniós normákat. A termelési költségek Ukrajnában alacsonyabbak, ugyanakkor a lengyel tojás minősége jobb – mondják a lengyelek.

Néhány szakértő szerint az ukrán behozatal nem lesz hatással a lengyel piacra, mert az ukránok inkább azokba az országokba exportálnak majd, ahol sokkal nagyobb az árrés, mint Lengyelországban. Az Avangardo nem az első ukrán cég, amely olcsó tojást ad el az EU-ban.

(HVG – Napi)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »