Kitört a háború, az oroszok Belarusz felől is támadnak, Szlovákiához közeli célpontokat is bombáznak

Kitört a háború, az oroszok Belarusz felől is támadnak, Szlovákiához közeli célpontokat is bombáznak

Minden diplomáciai erőfeszítés ellenére nyílt háborúba és invázióba torkollott az orosz-ukrán konfliktus, és csütörtök hajnalban támadás indult számos ukrán célpont ellen.

Csütörtök virradó éjjel, Közép-Európai idő szerint 2 óra körül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még beszédében elutasította Moszkva azon állítását, hogy Ukrajna veszélyt jelentene rá nézve, és figyelmeztette, hogy egy Ukrajna elleni invázió  több tízezer emberéletbe kerülne.

Azt is mondta, hogy egy orosz invázió egész Európára kiterjedő háborút is jelenthet. 

Hajnali négy óra után Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy katonai hadműveleteket indít Ukrajna keleti felében, nem sokkal később elkezdődött a háború.

Rakétákkal lövik Kijevet, Karkovnál (Ukrajna keleti határáól 35 kilomterre fekszik) orosz csapatok lépték át a határt, Odesszánál orosz katonák szálltak partra.

Hírdetés

Vlagyimir Putyn orosz elnök ismét elmondta, hogy Ukrajnából nem válhat a NATO tagja, és új narratíva jelent meg, miszerint “Oroszország történelmi területén ellenséges országot akarnak létrehozni”, ezért a beavatkozás “az orosz állam, az orosz nemzet túlélését szolgálja”. A hivatalos orosz álláspont szerint nem megszállják Ukrajnát, hanem “demilitarizálják”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reggeli nyilatkozata szerint totális invázió indult Ukrajna ellen. A CNN közlése szerint Belarusz felől is egységek nyomulnak be Ukrán területekre.

A cseh CT24 televízió információi szerint bombatámadás ért egy a szlovák határtól mindössze 150 kilométerre található repteret is.

Ukrajna reggel 7 után hadiállapotot hirdetett, és felszólította a lakosságot, hogy kerülje a pánikot.

Körkép.sk, CT24, Reuters, Foxnews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »