Kitört a botrány egy nagy múltú angol futballklub megvétele kapcsán

Kitört a botrány egy nagy múltú angol futballklub megvétele kapcsán

Az angol klubfutball legmagasabb osztályát, a Premier League-et legnagyobb közel-keleti közvetítőpartnere arra ösztökéli, hogy vizsgálja felül még egyszer a Newcastle United megvételéről szóló, 300 millió font értékű szerződés engedélyezését.

Juszef al-Obaidli, a katari székhelyű beIN Sport vezérigazgatója a szaúdi üzleti csoport által szándékozott befeketési akció kapcsán írt levelet a Premier League vezetőinek. Ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szaúdi kormány közel három éve hozzájárul a Premier League kereskedelmi jogainak lopásához, s ezzel megkárosítja a klubokat a beoutQ kalózszolgáltató támogatásával.

„Nem túlzás azt állítani, hogy a labdarúgás jövőbeli gazdasági modellje forog kockán” – fogalmazott Al-Obaidli, aki a Premier League vezérigazgatójának, Richard Mastersnek is írt hasonló tartalmú levelet.

A katariak állítása szerint a beoutQ műsorszolgáltató jogtalanul sugároz meccseket – elsősorban Szaúd-Arábiában –, s teszi ezt annak ellenére, hogy abban a térségben a beIN Sportshoz tartoznak a jogok. Utóbbi cég hároméves szerződést kötött, méghozzá 400 millió font értékben a Premier League-gel, ennek a megállapodásnak pedig még csak a fele telt el Tavaly – idézi fel a BBC a témával foglalkozó írása – a FIFA, az UEFA és a Premier League is tett kísérletet a beoutQ tevékenységének meggátolására, de sikertelenül.

Hírdetés

Al-Obaidli előállt még egy aktuális ütőkártyával: „Tekintettel a koronavírusnak a sportiparra gyakorolt súlyos gazdasági következményeire, ez éppen a legrosszabbkor történik, akkor, amikor a labdarúgó-kluboknak a legjobban kell védeniük a közvetítési jogok eladásából származó bevételeiket. ”

Az Arabsat nevű szaúdi szolgáltató teljesen más véleményen van a beoutQ tevékenységével kapcsolatban. Egyrészt határozottan cáfolta, hogy a beoutQ törvénytelen tevékenységre használná fel a frekvenciát, másrészt „rágalmazási kísérletnek és félrevezető kampánynak” nevezte a beIN Sport akcióját.

Megszólaltak az ügyben jogvédők is. Kate Allen, az Amnesty Nagy Britannia-i irodájának igazgatója is levélben fordult Richard Masterhez. Ebben azon véleményének adott hangot, hogy mindaddig, amíg emberi jogok kérdésében nincs változás a Szaúd-Arábiában, a Premier League-nek tartózkodnia kellene attól, hogy presztízsével és tekintélyével segítsen elkendőzni az ottani cselekményeket.

Az iroda korábban a sporttal való mosdatás kifejezést használta, arra utalva, hogy Szaúd-Arábia a sportot eszközként akarja felhasználni az ottani rendszerről kialakított kép javítása érdekében.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »