Kitörés a terror szorításából

Kitörés a terror szorításából

Erőteljes támadást indítottak szír kormányerők a dzsihadisták állásai ellen Dajr ez-Zaurnál, vagyis annál a városnál, amelyet fél éve kerített be és éheztetett az Iszlám Állam. A lakók hosszú hónapokon át szenvedtek, most azonban fordult a hadiszerencse.

Egyre több területet szabadít fel a szír hadsereg a Dajr ez-Zaur és Majadín közti útvonalon – írja az Al-Masdar. Az események főszereplője most a szír Köztársasági Gárda, amelynek feladata eredetileg Damaszkusz védelme volt, de később a 25 ezer katonát számláló egység egy részét átdobták az ország északi és keleti területeire is.

A meglepetésszerű támadást hétfőn indította a szír kormánysereg, majd rövid idő alatt sikerült is visszafoglalnia az Iszlám Államtól (IÁ) a várostól délre fekvő magaslatokat. Mostanra pedig megközelítették a környékbeli, még a dzsihadisták kezén lévő olajmezőket is.

A szíriai háború elején Dajr ez-Zaur a kormánycsapatok és a lázadókból toborzott Szabad Szír Hadsereg összecsapásainak terepe volt. Később azonban a lázadók kiszorultak, és egyre inkább átvette a helyüket az IÁ, amely 2015 májusában elfoglalta Palmürát, ezzel pedig elvágta az utánpótlási vonalakat (Palmüra felszabadításáról itt olvashat).

A város innentől fogva csak légi úton volt megközelíthető, ezért a dzsihadisták tűz alá vették a közeli légibázist. Azonban a Köztársasági Gárda Isszam Zahreddin vezetésével folyamatosan visszaverte  támadásaikat, így Dajr ez-Zaur ma gyakorlatilag egy Aszad-párti sziget az IÁ által uralt területek tengerében.

Hírdetés

Rengeteget szenvedett a lakosság

A város kiéheztetése sajnos sikeresnek bizonyult. A Vatikáni Rádió januári jelentése szerint az ostromgyűrűben rekedt 120 ezres lakosság éhezik, amihez még szokatlanul hideg idő is társult.

Akkor Jacques Behnan Hindo érsek, a szír katolikus Hasszaké-Niszibisz ősi egyházmegye főpásztora a Fides katolikus hírügynökségnek elmondta: a dzsihadisták egyre szorosabbra vonják az ostromgyűrűt, és nem engedik bejutni az élelmiszer-szállítmányokat. Az a kevéske áru pedig, ami megmaradt – paradicsom, szardínia és tea – legalább kétszeres áron kerül piacra.

Ebben a helyzetben február végén az ENSZ úgy döntött, hogy segélyszállítmányokat dob le a városba, az eredmény viszont felemásra sikeredett. Kiderült: a huszonegy raklapnyi szállítmányból tízet nem találtak meg, négy másik tönkrement, míg a maradék hét megközelíthetetlen helyeken landolt, mert nem működtek az ejtőernyők.

A szír kormányerők Palmüra elleni offenzívájával és a Dajr ez-Zaurtól délkeleti irányba nyomuló Köztársasági Gárdával eljött az ideje annak, hogy Aszadék szétzúzzák a dzsihadisták ostromgyűrűjét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »