Kitiltották Ukrajnából Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást

Kitiltották Ukrajnából Morvai Krisztinát és Gaudi-Nagy Tamást

Öt évre kitiltották Ukrajna területéről Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselőt – a Jobbik korábbi tagját – és Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, értesült a Magyar Nemzet.

A két képviselő az ukrán-magyar határon szembesült a kitiltás tényével, az erről szóló határozatot csak ukrán nyelven kapták meg a határőrségről.

Morvai és Gaudi-Nagy jelenleg a helyszínre érkező magyar konzullal és a határőrökkel tárgyal, egyelőre nem adják fel a belépés reményét. Mint írták, indoklás nélkül tiltották ki őket, de a bánásmódot már előre vetíthette Morvai és uniós kapcsolatokkal megbízott ukrán nagykövet levelezése.

Hírdetés

Morvai Krisztina Facebook-bejegyzése szerint 3 héttel ezelőtt jelezte utazásuk célját, azt, hogy előadásokat tartanának az európai uniós „kisebbségi” normákról – az ukrán diplomata viszont késve, és rosszallóan válaszolt, az engedélykérésre pedig nem reagált, igaz, nem is tiltotta meg.

Korábban is volt már példa jobbikos képviselők Ukrajnából történő kitiltására: 2014 decemberében Szávay István Jobbik-alelnököt sújtották öt éves tilalommal, állítólag minden indoklás nélkül.

Gyöngyösi Mártont és Szaniszló Adriennt ugyanígy szankcionálta az Ukrán Biztonsági Szolgálat – őket az Index cikke szerint azért büntették, mert Ukrajnát megkerülve, megfigyelőként vettek részt a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok választásain. 2014 októberében pedig bezáratták a később kémkedéssel megvádolt Kovács Béla, ex-jobbikos EP-képviselő beregszászi irodáját is, szeparatista tevékenység vádjával.

Az újabb kitiltások azonban nem csak a Jobbiknak, hanem a magyar külpolitika és kárpátaljai érdekvédelem egészének szólhatnak. Az ukrán oktatási törvény elfogadására keményen reagált a magyar külügy, jelezte, hogy nem fogja támogatni az ukrán OECD-tagságot – a kialakuló vita pedig felélesztette az ukrajnai magyarellenességet.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »