Kitiltották a berlini Checkpoint Charlie „amerikai katonáit”

Kitiltották a berlini Checkpoint Charlie „amerikai katonáit”

A német hatóságok eltiltották a Nyugat- és Kelet-Berlin közötti hajdani híres átkelőhelytől, a Checkpoint Charlie-tól („C ellenőrzőpont”) a korabeli amerikai katonai egyenruhában pózoló színészeket. A turisták többször emeltek panaszt amiatt, hogy a színészek zaklatták, de egyes esetekben még követték is őket, amiért nem voltak hajlandók négyeurós „hozzájárulást” tenni a velük készített fotókért.

Az eredetileg Nyugat-Berlin amerikai csapatok által felügyelt részét a szovjet irányítás alatt lévő Kelet-Berlinnel összekötő ellenőrzőpont volt 1961 és 1989 között az egyetlen hely, ahol a fal által kettészelt város két fele között át lehetett kelni.

1961-ben a Checkpoint Charlie volt a fő helyszíne az amerikai és szovjet csapatok feszültséggel teli szembenállásának, amelynek békés megoldása végül a város tartós felosztása lett (a Szovjetunió követelte minden fegyveres erő, köztük a nyugatnémet haderő kivonását a városból).

A fal lebontását követően (amelynek harmincadik évfordulóját a hétvégén ünnepli Németország) az ellenőrzőpont a turisták által kedvelt helyszín lett, ahol a kirakódó árusok szovjet, illetve keletnémet katonai relikviákat, valamint a fal darabjait is árulták.

A Dance Factory nevű előadócsoport mintegy két évtizede működött a Checkpoint Charlie-nál, tagjaik korhű amerikai katonai öltözetben járták a helyszínt. A turisták fényképezkedhettek velük, illetve útlevelüket is lepecsételtethették a „határőrökkel”. A német Bild bulvárlap szerint a társaság akár napi 5000 eurót is megkeresett.

Hírdetés

A Dance Factory vezetője, Tom Luszeit tagadja a vádakat. Állítása szerint színészei kizárólag az önkéntes pénzadományokat fogadták el, a kizárólag pénzért kínált szolgáltatás nyújtásához ugyanis külön engedélyt kellett volna kérniük.

Luszeit elmondta, hat alkalmazottját kellett elbocsátania a tilalom miatt. Szerinte félreértésről van szó, amelyet az okozhatott, hogy ha a turisták megkérdezték, mennyibe kerül egy fénykép, a színészek feltartották többnyelvű táblájukat, amely háromeurós, nem kötelező „hozzájárulást” ajánlott.

„Legfeljebb 700 eurót kerestünk naponta, és arra is adót fizettünk” – mondta Luszeit.

A rendőrség szerint a helyzet korántsem volt ennyire békés: civil ruhás nyomozók többször ellenőrizték a Checkpoint Charlie-nál tevékenykedő színészeket, és azt tapasztalták, szóban követeltek a turistáktól legalább négy eurót, és durva, trágár hangnemben szidalmazták a fizetni nem hajlandókat.

Stefanie Kunze kerületi szóvivő szerint a társaság ráadásul eddig is csupán megtűrt jelenség volt a történelmi emlékhelyen, mivel semmiféle engedéllyel nem rendelkezett az utcai mutatványozáshoz.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »