Kitiltaná a magyar kormány az országból Diaconut

Egy román politikus kitiltását tervezi a magyar kormány – írja a Népszabadság. A lap arról értesült, hogy a magyarellenességéről elhíresült, volt szociál-demokrata képviselőről, Bogdan Diaconuról van szó, aki azóta saját pártot alapított.

Diaconu tavaly alapította meg az Egységes Románia Pártot (PRU), ennek első kongresszusán bejelentette a Vlad Țepeș Őrjárata nevű, apolitikus által polgári önvédelmi szervezetnek titulált, a Magyar Gárdához hasonló intézményesülés megalakulását. Diaconunak számos magyarellenes elképzelése van a jövőre nézve, például azt nyilatkozta, hogy amennyiben megválasztanák, kitiltaná az országból a magyar cégeket, ezzel elejét vehetné az egyre erőteljesebb magyar irredentizmusnak.

Hírdetés

Diaconu egyelőre a bukaresti főpolgármesteri tisztségért száll versenybe, a felmérések szerint 3-4%-on áll.

A magyar kormány lépése Szávay István, a Jobbik alelnökének kitiltására lenne válasz, akit tavaly októberben három évre kitiltottak a román hatóságok. Szávaynak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: Budapest jelezni akarja, hogy elfogadhatatlanak tartja, ha egy másik uniós tagállam így lép fel egy magyar parlamenti képviselővel szemben.

Szávaynak két éve sem jöhetett Romániába, akkor kitiltották Zagyva György Gyulát, illetve Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda székelyföldi parancsnokát, valamint a Betyársereget vezető Tyirityán Zsoltot is. Nem jöhet Romániába továbbá az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László sem.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »