„Kitesszük a szűrét…” – Kárpát-medencei népművészeti pályázat

„Kitesszük a szűrét…” – Kárpát-medencei népművészeti pályázat

A Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve meghirdeti a IX. Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzéses pályázatát. A pályamunkákat a szervezők február végéig várják. A részletekbe Gyönyörűné Erdei Judit, az egyesület alelnöke avatja be az érdeklődőket.

„A pályázatunk célja szűrdíszítmények és szűcshímzések (kisbunda, ködmön, mellyes) megújulása a viseleteken és viseletkiegészítőkön. Várunk hagyományos és modern tárgyakat, gyapjú- és nemezviseleteket, valamint használati tárgyakat, amelyek a mai lakáskultúrában szűr-, szűcsmunkákkal vannak díszítve, vagy nemezeléssel elkészítve. Az érdeklődők az alábbi kategóriákban pályázhatnak: viseletek és kiegészítőik, otthon és környezete, lakáskultúra és használati tárgyak.

Úgy tekintjük, hogy csak a fantázia szabhat határt a mestereknek, várjuk az újításokat, hogyan jelenjenek meg a hagyományos kultúra míves tárgyainak díszítményei a mai kor emberének mindennapjaiban.

Hírdetés

A bihari hagyományok továbbéltetésére 2003 óta szervez kétévente pályázatot az egyesületünk. Az első fantázianeve a „Gubától a szűrig” volt. Az évek folyamán a kezdeményezés egyre népszerűbb lett, az előző pályázat alkalmával például kiemelkedő érdeklődést tapasztaltunk: negyvenkilenc alkotó és alkotóközösség jelentkezett felhívásunkra, a beadott tárgyak száma meghaladta a kettőszázat. Korszerű és színvonalas alkotások érkeztek. Örvendetes, hogy a határon túlról, például Partiumból és Erdélyből is érkeztek mesterművek.

Reménykedünk, hogy az emberekben ez a nehéz időszak fokozza az alkotási vágyat, így legalább annyi pályamunka beérkezésére számítunk, mint a már említett legutóbbi alkalommal.”

Jelentkezési határidő: 2021. február 28., 23:59. További információk ITT olvashatóak. 

(Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »