Kiterjesztik az energiaintenzív kkv-k támogatását

Kiterjesztik az energiaintenzív kkv-k támogatását

A kormány a vállalkozások egyre növekvő terheit látva úgy döntött, kiterjesztik Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot – számolt be róla közleményében Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter. A követelmények csökkentésével így nő azoknak a vállalkozásoknak a köre, akik igényelhetik az energiatámogatást.

Az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzetben a teljes foglalkoztatottság megőrzése, a recesszió elkerülése, így végső soron a családok védelme érdekében eddig a kormány 11 pontos akciótervet dolgozott ki, amelynek része a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program is.

Hírdetés

Látva, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak, a kormány az energiaintenzív kkv-k támogatási programjának könnyítéséről döntött. Míg eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 3 százalékát, úgy a jövőben ez az elvárás 2 százalékra csökken. Mostantól tehát már ezek a vállalkozások is regisztrálhatnak. A kormány mindenkit arra biztat, hogy ezt mielőbb tegye meg az energiatamogatas2022 portálon.

A program keretében idén 100 milliárd, jövőre pedig 100-120 milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. Így idén 75 milliárd forint juthat a működési költségnövekedés kompenzálására, további 25 milliárd pedig energiahatékonysági beruházásokra, amelyeket a kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi Kártya Program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával. A kormány a támogatottaktól elvárja, hogy védjék meg a munkahelyeket, őrizzék meg a foglalkoztatottak legalább 90 százalékát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »