Kiteregették Soros titkait

Emberi hibából rövid időre kikerültek a holland pénzügyi felügyelet honlapjára, hogy milyen cégek részvényeinek esésére játszott több hedge fund. Az is kiderült, hogy Soros György befektetési alapja kik ellen fogadott.

Véletlenül nyilvánosságra hozta honlapján a holland piaci felügyelet (AFM) több nagy kockázati tőkealap short pozícióit, köztük Soros György hedge fundjának adatait is. Ezzel átmenetileg nyilvánosságra került, hogy a milliárdos befektetési alapja, mely cégek részvényárfolyamának csökkenésére spekulált. A short-pozíciók egészen 2012-ig visszamenőleg kikerültek a hatóság oldalára. Az AFM emberi hibával magyarázza az adatok publikálását – írta portálján a Bloomberg üzleti hírügynökség. A pénzügyi felügyeleti szerv bocsánatkérő közleményt is kiadott.

Ward Snijders, a holland piaci felügyelet szóvivője azt mondta, az akaratlanul közzétett short pozíciókat az adott cégek részvényeinek 0,2 és 0,5 százaléka közötti értékekre vették fel. Az egyébként titokban tartott adatok kedd este rövid időre jelentek meg az AFM oldalán. Félszázalékos vagy annál magasabb arány esetén a részvényesésekre felvett pozíciókat nem lehet titokban tartani, azokat a felügyelet rendszeresen közzéteszi a honlapján.

Hírdetés

A Financial Times korábban azt jelentette, hogy az üzletember befektetési alapja holland bankok, köztük az ING ellen is fogadott. Az ING nem kívánta kommentálni a híreket.

A holland piaci felügyelet munkatársa arról nem nyilatkozott, hogy a keddi hiba után kapcsolatba léptek-e Soros Györggyel. A kérdésre az üzleti portál a befektető szóvivőjétől sem kapott választ.

Soros György lépései, hasonlóan a másik neves amerikai részvénybefektető, Warren Buffett döntéseihez, irányadónak számítanak sok pénzpiaci kereskedő számára, akik igyekeznek másolni őket – jegyezte meg a Bloomberg, amely Soros György vagyonát 25,2 milliárd dollárra becsüli.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »