Kiszolgáltatott helyzetű gyermekek adattára

Kiszolgáltatott helyzetű gyermekek adattára

Országos gyermekmegfigyelő adattárat hoznak létre, jelentette be hétfőn Gabriela Firea családügyi miniszter. Az online adatbázis a kiszolgáltatott helyzetben levő gyermekek nyilvántartására szolgál majd, s annak alapján a családügyi minisztérium átvállalja a helyi hatóságoktól az ellátásukkal járó költségek felét.

A tárcavezető a képviselőház oktatási bizottságának ülésén beszélt erről az iskolaelhagyásról szervezett vitán. Mint rámutatott, az országos gyermekmegfigyelőhöz valamennyi megyének hozzáférése lesz a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok révén.

Az adatbázisban valamennyi kiszolgáltatott helyzetben levő gyermek szerepelni fog. „Nemcsak arról a mintegy 47 ezer gyermekről van szó, akik örökbefogadásra várnak, hanem minden olyan gyermekről, akiknek problémái vannak, mert bántalmazták, elhagyták, elhanyagolták őket vagy mélyszegénységben élnek” – magyarázta Gabriela Firea, hozzátéve: amint a gyermekek bekerülnek az online adatbázisba, a családügyi minisztérium átvállalja a helyi hatóságoktól az ellátásukkal járó költségek felét.

 

Hírdetés

A segély nem húz ki a szegénységből

Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a romániai gyermekek 41,5 százaléka (1,5 millió gyermek) volt kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának 2021-ben. A Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet tavaly október végén az általa támogatott családok körében végzett felmérése során azt tapasztalta, hogy a kiszolgáltatott helyzetben levő családok 95 százalékának nincs pénze olyan alapvető szükségletekre sem, mint a gyerek oktatása, a közüzemi számlák, gyógyszerek vagy orvosi vizsgálatok, a gyermekek élelmezése és ruháztatása. A megkérdezett családok több mint egyharmadának három-négy gyereke van, 8 százalékának pedig 5 vagy annál több.

A családok 96 százaléka jelölte meg jövedelemforrásként a szociális juttatásokat (különféle segélyek, ösztöndíjak), 12 százalékuk számára ezek jelentik az egyetlen jövedelemforrást.

A szociális segélyek mellett a háztartások 19 százaléka kap pénzt a külföldön dolgozó rokonoktól, 5 százalék részére ez az egyetlen más természetű jövedelemforrás. A háztartások több mint egyharmadának származik bevétele alkalmi munkákból, 18 százalékuk esetében a szociális segélyeken kívül ez képezi a család egyetlen jövedelemforrását.

A legtöbb szükségben levő család abban reménykedik, hogy segélyeket kapnak civil szervezetektől vagy az egyháztól is. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »