Kiszivárgott, miért és mennyiért ölhették meg Nyemcovot

Kiszivárogtatott nyomozati adatok szerint Borisz Nyemcov ellenzéki orosz politikust – ötmillió rubel (23 millió forint) fejpénzért – azért ölték meg a bérgyilkosok, mert aktívan támogatta a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráinak közzétételét.

Az állítást a Roszbalt orosz hírügynökség szellőztette meg csütörtökön, arra utalva, hogy „alkalma volt betekintenie a nyomozati anyagokba”, és az derül ki belőlük, hogy a politikussal a Mohamed-karikatúrák közzétételének „aktív támogatása miatt végeztek”.

Hírdetés

Az orosz szövetségi nyomozó bizottságon (SZK) azt állítják – írja a hírportál -, hogy a gyilkosság feltételezett végrehajtója, Zaúr Dadajev olyan egyelőre nem ismert személyek „megrendelésére” gyilkolta meg Nyemcovot, akikkel azonos a vallási meggyőződése. Amiatt, hogy Nyemcov tevékenyen támogatta a Mohamed-karikatúrák közzétételét a Charlie Hebdóban, a szóban forgó személyek bűnszövetkezetbe szerveződtek, hogy végezzenek az egykori miniszterelnök-helyettessel. A vádlottak azt vallották, hogy a gyilkosság megrendelői ötmillió rubel (23 millió forint) adtak nekik a merénylet végrehajtására – írja a Roszbalt.

Nyemcov januárban, a Charlie Hebdo munkatársainak a meggyilkolását követően az Eho Moszkvi rádió internetes oldalán azt írta, hogy „az iszlám a középkorban él”, és „muszlim inkvizíciónak” nevezte a Párizsban elkövetett gyilkosságot. Az orosz médiában már korábban felröppentek olyan rendőrségi forrásokra hivatkozó hírek, hogy Zaúr Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja tulajdonképpen bevallotta, ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus meggyilkolását, mert többször sértő kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra.

Egyelőre öt embert vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben. Az orosz hatóságok előre kitervelt, csoportosan elkövetett, gyűlölet által vezérelt gyilkossággal vádolják őket. Feltételezett motivációik között a politikai, ideológiai, faji, nemzeti vagy vallási indíttatás szerepel a vádiratban.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »