Kiszivárgott: Brüsszel támadást intézne a magyar gazdaság ellen, munkahelyeket és befektetéseket tenne tönkre

Kiszivárgott: Brüsszel támadást intézne a magyar gazdaság ellen, munkahelyeket és befektetéseket tenne tönkre

A Financial Times információi szerint az EU „szabotázst” készít elő a magyar gazdaság ellen arra az esetre, ha Budapest a héten esedékes uniós csúcson megint megvétózná Ukrajna uniós, 50 milliárd eurós támogatását. Az uniós tisztviselők által összeállított, elvileg bizalmas tervezet kifejezetten a magyar gazdaság gyengepontjait célozza, és a magyar forint elleni támadást is tartalmazza. A lap szerint cél a befektetői bizalom összeomlásának kieszközlése a „munkahelyek és a gazdasági növekedés” lerontásával.

A FT cikke szerint, ha a magyar kormány nem hátrál meg, és nem oldja fel az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásra vonatkozó vétóját, az EU minden uniós támogatást leállít, kifejezetten azzal a céllal, hogy elriassza a piacokat Magyarországtól és ezzel a magyar fizetőeszköz leértékelődését és az állami hitelek kamatainak elszállását eszközölje ki. Ez nem a lap következtetése, hanem konkrétan szerepel a dokumentumban. 

„Európa azt üzeni Orbán Viktornak, hogy elég volt, ideje beállni a sorba. Lehet, hogy van pisztolyod, de nálunk ott a páncélököl”

magyarázta a tervezet lényegét Majtuba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég európai igazgatója a Financial Timesnak.

A dokumentum szó szerint kijelenti, hogy

„ha a február 1-jei csúcstalálkozón nem születik megállapodás, más állam- és kormányfők nyilvánosan kijelentenék, hogy a magyar kormányfő nem konstruktív hozzáállására tekintettel nem tudják elképzelni, hogy uniós forrásokat kapjon Magyarország”

Ez azt jelenti, hogy bizonyos országok vezetői asszisztálnak Brüsszel tervéhez.

Hírdetés

Fontos kiemelni, hogy a magyar kormányt valójában igenis konstruktív. Brüsszel azt erőlteti, hogy az uniós költségvetésen belül (tehát a tagállamoknak már odaígért pénzek kárára), kétharmadrészt pénzpiaci kölcsönből (tehát az amerikai tőkepiac javára) adjanak négy évre előre Ukrajnának 50 milliárd eurót.

Magyarország ezzel szemben azt javasolta, hogy menjen az 50 milliárd, de éves részletekben, és nem az uniós költségvetésből (tehát NEM a tagállamok támogatásainak kárára), hanem azon kívül dobják össze az országok tőzsdei hitelfelvétel nélkül és ebben az esetben Magyarország is hozzáfizeti a GNI-arányában rá eső részt Ukrajnával kötött kétoldalú szerződés keretében.

A mostani kiszivárgott dokumentum viszont ragaszkodik a tőzsdespekulánsok számára igen kedvező eredeti konstrukcióhoz, vagyis nem a magyar kormány, hanem Brüsszel  képtelen a kompromisszumra.

A dokumentum, ami a nyílt és agresszív támadást taglalja a magyar emberek munkahelyei ellen, azzal számol, hogy a terv megvalósulása esetén az államháztartási hiány is megugrik, a forint pedig mélyvölgybe zuhan.

Bóka János, Magyarország az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kérdésekért felelős államtitkára az FT-nek azt nyilatkozta, hogy eddig nem volt tudomásuk Brüsszel pénzügyi fenyegetéséről, de így sem engednek a nyomásnak.

„Magyarország szerint nincs kapcsolat Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között. (…) Magyarország konstruktívan részt és továbbra is részt fog venni a tárgyalásokon”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »