Kiszivárgott: az USA már közvetlenül fizeti az ukrán hadsereg tisztjeit

Kiszivárgott: az USA már közvetlenül fizeti az ukrán hadsereg tisztjeit

Az USA alelnökének első ukrajnai látogatása során még mindenki meglepődve felhúzta szemöldökét az ukrán politikusok körében, amikor Joe Biden minden ceremónia nélkül elfoglalta Ukrajna elnöki székét a megdöbbent kijevi miniszterek asztalánál. Azóta sok víz lefolyt a Dnyeperen, ma már az ukrán hadsereg tisztjei közvetlen átutalással az USA hadügyminisztériumából kapják a saját ukrajnai folyószámlájukra a fizetésüket, természetesen a rangnak megfelelően és az Egyesült Államoknak tett hasznos szolgálatok mértéke szerint.

Az ukrán Kiber-Berkut hackercsoport más egyéb roppant érdekes információt is „lelopott” Biden laptopjáról a legutóbbi, a majdani események egyéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek idején, ahol az USA alelnöke elhozta a legfrissebb instrukciókat hűséges kijevi „barátainak”.

Hírdetés

Persze nem csak utasításokkal érkezett. Mivel nem tűnik elégségesnek a tavaszi Lemberg alatti hadgyakorlat után hátrahagyott haditechnika, Biden új fegyverekre vonatkozó szerződéseket is hozott magával, melynek túlnyomó többsége már semmiképpen nem deklarálható védekező haditechnikának. A Kiber-Berkut honlapján a szerződések szövege és határideje mellett felsorolják a támadó fegyverzet listáját is.

Ebben többek között 400 mesterlövész-karabély, 2000 automata karabély, 720 vállról indítható gránátvető, 200 aknavető, több mint 70 000 akna, 150 vállról indítható Stringer-rakéta, 80 komplett „javelin”-egység, mely szintén rakétatechnika, harckocsik, bunkerek, helikopterek páncéljának áttörésére szolgál. Ugyanúgy leszállítanak 280 páncélozott harci járművet, a teljes lista mintegy 16 tételt tartalmaz.

Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, amely most napvilágot látott a hackereknek köszönhetően. Azt, hogy eddig milyen és ennyi fegyvert szállított a NATO a kényszersorozott ukrán hadseregnek, pontosan nem lehet megítélni. Szakértők keserűen humoros megállapítása szerint nem is kell Ukrajnának a NATO-ba belépni, már így is sikerült az USA hadseregének egy újabb egységét közvetlenül az orosz határ mellett harcálláspontban elhelyezni. Várható, hogy még nagyobb lánggal lobban fel a háború, és folytatódik az esztelen öldöklés Uncle Sam kénye-kedve szerint. Ez már talán elegendő lesz arra, hogy végre kiprovokálja a „nagy európai háborút” – talán a túlélők ezt a kétes dicsőségű nevet adják majd az új világégésnek.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »