Kiszelly Zoltán már nem politológus, csak egy pénzért megvásárolt propagandista

Kiszelly Zoltán már nem politológus, csak egy pénzért megvásárolt propagandista

Volt idő, hogy én tényleg kedveltem Kiszelly Zoltánt. Tiszteltem és rendszeresen olvastam elemzéseit, illetve interjúit. Utóbbi az Alfahíren is jelent meg a Kodolányi János Főiskola és a Századvég Politikai Iskola tanárával, akit mostanra teljesen beszippantott a kormányzati propagandagépezet. Komoly csalódásként élem meg minden egyes megszólalását és írását, mert teljesen feladta, eladta értelmiségi függetlenségét. Néha még elgondolkodom rajta, hogy vajon ő tényleg hiszi is azt, amit mond, vagy minden reggel letakarja a fürdőszobában a tükröt, mert esetleg neki is nehéz lehet szembenéznie önmagával.

A Fidesz egyik ismert és lelkes komisszárjának, Lánczi Tamásnak a Mozgástér nevű agitrop blogoldalán jelent meg Kiszelly legújabb írása A cuki Jobbiknak Horthy már ciki címmel. Elemzésnek még jóindulattal sem lehetne nevezni, annál inkább hazugságcunaminak. Egyéb jelzőket is tudnék sorolni, de csak magamat hergelném bele a végtelenségig. Az izzadtságszagú bejegyzés arról szól, hogy

„a balliberális értelmiség által körbeudvarolt Jobbiknak nincsen mondata Horthy Miklósról, pedig néhány éve még rajongtak a volt kormányzóért”. Még azt is elsüti, hogy „a mai Jobbik már menekül a volt kormányzó emlékétől”.

Napokkal ezelőtt afféle közéleti bombaként robbant, hogy Orbán Viktor a megújult Klebelsberg-kastély átadásán kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklós kormányzót.

„Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter”

– mondta Orbán, aki így jutott el Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi minisztertől, Bethlen István miniszterelnökön keresztül Horthy Miklósig. Brüsszelben még ráerősített, amikor a sajtónak leszögezte, hogy tartja minden szavát Horthyról, majd hozzátette:

„Nem lehet az adott korszak érdemeit a szerint felosztani, hogy ki tetszik az embernek és ki nem.”

Hírdetés

Azóta több kormányzati politikus is hirtelen Horthy-rajongó lett, és lett is ebből felhördülés, meg egy szép – újból fellángoló – közéleti vita, hogy akkor most ki is, mi is volt Horthy Miklós. Az egykori kormányzó megítélése a mai napig háborús frontvonal a politikai jobb- és baloldal között.

De már mikor Orbán kijelentését olvastam, akkor biztos voltam benne, hogy a miniszterelnök nem véletlenül ejtette ki a száján a kormányzó nevét. Azóta csak még biztosabbá váltam abban, Kiszelly gondolatmenete pedig csak ráerősített arra, hogy itt bizony megint egy kampánytrükkről van szó.

A néppártosodó Jobbikot igyekeznek úgy beállítani, mint aki teljesen elvesztette jobboldali értékeit, amelyet most már csak az Orbán-kormány képvisel következetesen.

Következetesen… Olyannyira, hogy 2012-ben pont a Fidesz volt az, amely lesöpörte a Horthy-emlékévre vonatkozó jobbikos javaslatot, amelyet egyébként most a Kiszelly által köpködött Vona Gábor, valamint Farkas Gergely és Szávay István képviselők jegyeztek.

Szávay István azon a bizonyos 2012. szeptemberi parlamenti bizottsági ülésen, amelyen szavaztak a javaslatról, kijelentette: a nemzeti történelemszemléletet más mederbe kell terelni és

„meg kell haladni a marxista történelemszemlélet bizonyos dogmáit”.

Azt is elmondta: a Jobbik számára Horthy olyan államférfi, aki a forradalmak sújtotta Magyarországot talpra állította, s lehet vitatkozni a kormányzó második világháború utolsó szakaszában betöltött szerepéről, de tevékenységét a maga egészében kell nézni. A fideszes Cser-Palkovics András, a bizottság elnöke ezzel szemben akkor azt hangsúlyozta:

a kérdés nem politikai, hanem történelmi, így nem szabad tárgysorozatba venni, emellett emlékév olyan személyekről legyen, akikről nemzeti egyetértés van, Horthy viszont nem ilyen.

Majd azzal a lendülettel – a szocialistákkal és az LMP-vel együtt – ő is elutasította a jobbikos javaslatot. Nyilván nem annyira hülye Kiszelly Zoltán, hogy ezt ne tudja, erre ne emlékezzen politológusként. De hát őt nem azért fizetik, hogy emlékezzen, hanem azért, hogy a kormányzati propaganda egyik ágyúcsöve legyen. Anyagilag biztos megéri, de morálisan Kiszelly egy szintre került a Kádár-rendszer ideológusaival és propagandistáival. Őszintén sajnálom, hogy ide jutott. Lelke rajta…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »