Kiszelly: Az USA azt akarja, hogy Európa többet költsön amerikai fegyverekre

Kiszelly: Az USA azt akarja, hogy Európa többet költsön amerikai fegyverekre

Kiszelly Zoltán politológus szerint az amerikai kormányzat azt szeretné, ha Európa többet költene fegyverkezésre, és azokat az Egyesült Államoktól venné meg, mert ezzel egyenlítené ki a 150 milliárdos többletet, amelyet az Európai Unió az amerikaiakkal szembeni kereskedelemben elér.

A szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán azt mondta, Donald Trump amerikai elnök Németországot gazdasági ellenfélnek, Európát pedig olyan területnek tekinti, ahonnan pénzt lehet elvonni.

Úgy vélekedett, Donald Trump abból a pénzből akarja teljesíteni a választási ígéreteit, amelyet az európaiak fizetnének az amerikai fegyverekért, autókért és cseppfolyósított gázért. Utóbbi 30-40 százalékkal drágább, mint például a vezetéken érkező orosz – tette hozzá.

Hírdetés

Emlékeztetett, a NATO-tagországok a 2014-es walesi csúcstalálkozón határozatot hoztak arról, hogy 2024-re a hazai össztermék (GDP) két százalékára emelik a védelmi kiadásukat. Kiszelly Zoltán szerint nem a NATO struktúráit kellene megduplázni, hanem az együttműködést kellene biztosítani, de Európában nincs egységes célkitűzés arra vonatkozóan, hogy mire használnák fel a haderőt.

A skandinávok, a baltiak és a lengyelek ezt az orosz fenyegetettség elleni védekezésre, a visegrádi négyek közül Magyarország, Csehország és Szlovákia, valamint Ausztria pedig a migráció visszaszorítására használná – fűzte hozzá.

MTI

The post Kiszelly: Az USA azt akarja, hogy Európa többet költsön amerikai fegyverekre appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »