Kiszelly: a mézesmadzag nem működött, most jön a korbács

Kiszelly: a mézesmadzag nem működött, most jön a korbács

Az az unió, amit szerettünk, ahol mindenki jól járt, amit nyertes-nyertes játszmának hívtunk, kezd a múlt részévé válni, és egyre inkább olyan javaslatok jönnek, amik vagy túlterjeszkednek a Bizottság hatáskörén, vagy sokan érzik úgy, hogy vesztenek – véli a politológus.

Németországban és Brüsszelben is úgy gondolkodnak, hogy Európának azt a népességcsökkenését, ami várható, külső betelepítéssel kell pótolni – mondta Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Európában nem születik elég gyerek, és ha ezt a gazdasági szintet fenn akarják tartani, akkor ahhoz embereket kell behozni, de nem csak Németországban, Svédországban, hanem egész Európában szeretnék ezt a rendszert keresztül vinni – tette hozzá.

Mézesmadzag után jön a korbács

Eddig a mézesmadzaggal próbálkoztak, például a Bizottságtól olyan hangokat is hallhattunk, hogy aki befogad nagy számban migránsokat, a kvóta szerint, annak az országnak nem kell a 3 százalékos hiánycélt sem olyan komolyan vennie. De a mézesmadzag nem működött, 28 országból 20 elutasítja ezt a kötelező betelepítést. Görögország és Olaszország is inkább átadna másoknak. A mézesmadzag nem működött, most jön a korbács – mondta Kiszelly Zoltán.

A Bizottság terjeszthet be javaslatokat a közösségi politikák terén, de a görög válság óta egy egészen más mechanizmust látunk. Korábban azért figyeltek arra, hogy valamiféle konszenzus legyen, de a görög pénzügyi válság óta, mintha erőből politizálna Brüsszel – vélekedett a szakember.

Hírdetés

Ezért az az unió, amit szerettünk, ami nyertes-nyertes játszmának hívunk kezd a múlt részévé válni, és egyre inkább olyan javaslatok jönnek, amik vagy túlterjeszkednek a bizottság hatáskörén, vagy sokan érzik úgy, hogy vesztenek.

Felháborító, elfogadhatatlan, gazdasági hatásai miatt pedig embertelen az Európai Bizottság javaslata, amelynek elfogadása esetén a tagállamoknak negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott migráns után – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ifjabb Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője.

A német kommentelők a közösségi oldalakon, amikor meghallották a 250 ezer eurós számot, akkor nagyon megijedtek és felháborodtak, ugyanis korábban, még Soros György javaslatában 15 ezer euró szerepelt migránsonként. A bizottság eddig 72 és 120 ezer eurós letelepedési költségről beszélt, de a 250 ezer eurós költség nagyon meglepett mindenkit.

A tavaly érkezett migránsok közül sokan nem azt a munkát akarják végezni, amit szánnak nekik Berlinben és Brüsszelben. A tavalyi adatok szerint minimum 10, maximum 20 százalékuk az, aki gördülékenyen munkába állhat.

Nagy az ellenállás a javaslat ellen, ezért úgy tűnik, hogy megbukik, de be akarják vezetni a bonus malus rendszer alapján, hogy akik befogadnak menekülteket egyfajta bonust, támogatást kapnak, míg akik nem, nekik büntetést, malust kelljen fizetni. Igaz, az EU költségvetése 2020-ig elfogadott, és ebben nem szerepel olyan tétel, hogy a migránsok befogadása miatt büntetést kell fizetni vagy támogatást kell adni – magyarázta Kiszelly Zoltán.

forrás: Kossuth Rádió/180 perc

The post Kiszelly: a mézesmadzag nem működött, most jön a korbács appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »