Kiszáradhat a hajdú-bihari narancsliget?

Kiszáradhat a hajdú-bihari narancsliget?

Hajdú-Bihar vármegye 3. Országos Egyéni Választókerülete kőkemény fideszes fellegvárnak számít, ahol Tasó László rendszeresen nagyarányú győzelmeket arat. A körzethez tartozik Álmosd, Bagamér, Bocskaikert, Debrecen egy része, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Kokad, Létavértes, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva, Téglás, Újléta és Vámospércs. 2022-ben Tasó 63,51%-al vitte a körzetet.

Az említett települések kivétel nélkül a fideszes uradalomhoz tartoznak. Ahol nem a fideszes polgármesterek vannak lassan évtizedek óta, ott "függetleneket" találunk. De ők is úgy függetlenek, hogy kicsit sárgábbak, kicsit savanyúbbak, de a mieink. Pontosabban az övéik.

Az önkormányzati választáson azonban úgy látszik, hogy a Tasó-uradalom narancsfáiból több is hullatni kezdte levelét. Tasó László városa, ahol korábban 20 évig polgármester volt, "nem jól szavazott".

A településen köztudomású, hogy Tasó után hívhatták ugyan a polgármestert Kondásné Erdei Máriának (2014-2019) vagy Tasó Bélának (2019-2024), de azért nekik is parancsolt valaki fentről. No nem a Jóisten, hanem Tasó László, aki még az Úrnál is nagyobb entitás Nyíradonyban és környékén. Egyébként Tasó Béla nem csupán a névrokona "Lacinknak", ahogy a környéken hívják, hanem bizony unokaöccse. Ahogy Bodnár Fanni fogalmazott: "A Tasó név Nyíradonyban a hatalmat jelenti." Lásd majd a lentebbi videót.

2024-ben Lacink nem az öcsköst jelölte, mert nehogy azt higgyük, hogy nem Tasó mondta meg, hogy ki lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, s ki nem. Idén Terdik János lett kinézve a favorit lónak, ám jött Szilágyi Zoltán Tibor, s megverte a Fideszt Nyíradonyban. Nem kicsit, nagyon. 50,61 – 37,29 arányban. Szilágyi ellen nem lehetett bevetni a fideszes propagandahadosztály nehézfegyvereit, a dollárbaloldali vagy a háborúpárti jelzőket, ugyanis korábban ő is a Fidesz-KDNP színeiben volt önkormányzati képviselő a településen. Szilágyi felesége a már fentebb említett Bodnár Fanni, akit a Tasó-klán strómanként kezdett el használni, majd laza 300 milliós tartozással odadobták a NAV-nak. Lásd a lenti videót a részletekért. Ezek után fordult szembe Szilágyi a klánnal, s szállt ringbe a polgármesteri székért, melyet 1994 óta folyamatosan a Tasó család vagy annak vazallusa szerzett meg. Lacink és retyerutyája egyébként szereti a pénzt. Nem kicsit, nagyon.

Érdemes egyébként megvizsgálni, hogy a nyíradonyi szavazókörökben milyen eredmények születtek. A település 8 szavazóköréből 6-ot megnyert Szilágyi, s csupán két körzetet vesztett el.

Az egyik ilyen körzet a 006. számú szavazókör volt, ahol a függetlenként induló Horváth Vilmos, aki amúgy cigány, győzött 202 vokssal, Szilágyi tőle lemaradva 199-et kapott, majd a fideszes polgármesterjelölt 169 szavazatot tudott szerezni. Ehhez a szavazókörhöz tartozik a nyíradonyi cigánysor, ezért tudott Horváth győzni, de láthatjuk, hogy Szilágyi csak hajszálnyival maradt le tőle, nyilván rá leginkább a magyarok szavaztak.

A másik olyan körzet, ahol nem Szilágyi győzött, az a Nyíradonyhoz tartozó, de attól 10 km-re lévő Tamásipuszta. Aki kicsit is ismerős a környéken, az tudja, hogy Tamásipuszta egy igazi retekfészek, magyar ember egy sem lakik ott. De legalább van egy luxusszálloda a putrik felett. Ezt a körzetet tudta egyedül megnyerni a Fidesz-KDNP jelöltje, 56,58%-kal.

Egyébként érdemes összehasonlítani a napközbeni részvételi adatokat a két említett szavazókör és a többi között. Az rajzolódik ki, hogy a cigányok által lakott körzetekben jóval később kezdtek megjelenni a szavazók az urnáknál, mint a többségében magyarok által lakott körzetekben. Elvégre a dolgos és munkában megfáradt cigányok nem szeretnek korán kelni vasárnap sem.

Mit is jelent ez? Nyíradony magyar lakossága gyakorlatilag egy emberként elégelte meg 30 év után a Tasó klán működését, s rombolta le a Fidesz egyik legerősebb bástyáját Hajdú-Bihar vármegyében.

Tasó nagyságos urunknál el is szakadt a cérna, elvégre a kiskirályságnak 30 év után vége szakadt a településen. A Facebookon tett ki egy meglehetősen érdekes közleményt.

Hírdetés

"Ahogy szavaztál, úgy bánjanak veled" – hirdeti Tasó. A bejegyzés alatt nem túl hízelgő hozzászólásokat találni, pedig Tasó úr radírozott rendesen belőlük. Egyébként Tasó korábban saját maga bírálta Nyíradony fideszes polgármesterét, az unokaöccsét. Persze azért a választó az ugye ne ítélkezzen, csak szavazzon, hogy "Folytassuk!".

A Sámsoni Hírlap XXX. évfolyamának 2. számában (2024. április), a 6. oldalon így ír Tasó. A helyesírási hibát természetesen az idézetben hagytam, nem kívántam felülbírálni Lacinkat: "Akik a rövid távú személyes, vagy közöségi haszon reményében eladják és kockáztatják a jövőt, azok családjuk és a saját életük megrontójává is válnak."

Természetesen nem önnön családjának szólt az üzenet…

Nyíradony után látogassunk át Tasó László választási körzetének egy másik településére, Vámospércsre. Az 5000 fős városban 2006 óta folyamatosan Ménes Andrea (Fidesz-KDNP) ült a polgármesteri székben. Helyi pletykák szerint egyébként Ménes nőpárti. Igen, úgy.
Ménes Andrea sem maradhatott ki jó fideszesként a pénzügyi visszaélések gyanújából. Ménesnek is 18 év után kellett megválnia székétől, őt Kosztin Mihály győzte le. Kosztin is megéri a pénzét. Volt ő már tagja minden politikai formációnak, csak a Gittegyletnek nem. 2010-ben és 2014-ben függetlenként, 2018-ban az Együtt színeiben indult egyéni képviselő jelöltként, 2019-ben a Momentum színeiben polgármester kívánt lenni, most az álcivil Közösen Vámospércsét Egyesület jelöltjeként lett polgármester.

Vámospércsen egyébként eddig a testületben 7 fideszes képviselő volt, valamint a momentumos Kosztin. Most Kosztinnal együtt 5-4 arányban kisebbségbe szorult a településen a Fidesz.

A 3800 főt számláló Nyíracsádon az eddig polgármester a fideszes dr. Nagy János volt, de vasárnap a függetlenként induló Bródi Róbert Tamás megsemmisítő győzelemmel árazta be a Fidesz helyi munkáját: 64,24%-ot ért el a fideszes polgármester 35,76%-ával szemben. A képviselő-testületben még hírmondónak sem maradt fideszes, a függetlenek teljesen kisöpörték őket. Egyébként Nyíracsádon is 2010 óta volt fideszes városvezetés, így 14 év után ennek is vége lett.

Nyírmártonfalva talán mindenki számára ismerősen cseng. A fák nélküli lombkoronasétány települése. A város korábbi fideszes polgármestere Filemon Mihály volt, aki ezúttal "függetlenként" indult, s kikapott a szintén "független" Kövér Mihály Csabától. Kövér egyébként korábban 3 cikluson keresztül (2006-2019) az MSZP színeiben volt a település polgármestere.

Tasó választókerületében jelentős településnek számít még Hajdúhadház, Hajdúsámson, Téglás és Létavértes. Létavértesen az eddigi "független" polgármester újrázni tudott, ahogy a másik három város fideszes polgármesterei is.

Hajdúsámsonban egyébként Antal Szabolcs több mint 10%-ot vesztett 2019-hez képest. Antal az a polgármester, aki a "Hajdú hagyományok nyomában" című rendezvénysorozatra a Gáspár Laci nevű cigányt hívta meg. De Antal szeret a cigány "tájszonokkal" is pózolni.

Az elcigányosodott Hajdúhadházon Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP) 2019-es 80%-a is visszaesett 66%-ra, de még így is nagy fölénnyel győzött.

Ugyan nem Tasó körzetébe tartozik, de az előbbieknél jóval jelentősebb város a "hajdúk fővárosaként" emlegetett Hajdúböszörmény. A településnek ugyan csak 30 000 lakosa van, de területe alapján (370,78 km2) az ország negyedik legnagyobb települése. A fideszes Kiss Attila 2006 óta megszakítás nélkül volt a település első embere. 2006 óta folyamatosan tudta növelni erejét: 2006-ban 47%-kal, 2010-ben 54%-kal, 2014-ben 58%-kal, 2019-ben pedig közel 62%-kal lett polgármester. Vasárnap azonban Göröghné Bocskai Éve (Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület) váltotta Kisst.

A fentiekből láthatjuk, hogy a korábbi fideszes bástyák egy része elesett, más részükben a növekvő tendencia nemcsak megtorpant, de vissza is kezdett esni. A 2026-os választásra nem készülhet hátradőlve Tasó Döbrögi László és a Fidesz sem!

A fentebb említett településeken vagy függetlennek hazudott baloldaliak, vagy ténylegesen függetlenek nyertek, tehát ezeket nacionalista szemszögből közel sem értékelhetjük sikernek, s nem is az az áttekintés célja, hogy az eredmények miatt pozitív érzést sugalljak.

Azt kell észrevennünk, hogy a vidéki Magyarországon mintha megjelent volna a fideszes Colosseum alapjain egy repedés. Nagyon pici még, de ott van, s az erózió megindult. A korrupció miatti elégedetlenség okozta volna ezt? Nem kizárólag, hisz eddig is nyilvánvaló volt, hogy lopnak. Debrecen közelében az emberek egy része igenis kezdi látni – de még mindig fájóan kevesen -, hogy itt tényleg a létünk kezd veszélybe kerülni. Színes vendégmunkások, akkugyárak jelennek meg a térségben. Az elégedetlenséget természetesen a baloldali "függetlenek" meglovagolják, de alternatívát nem tudnak, és nem is akarnak nyújtani. Nekik elég, hogy most már ők vannak zsíros pozícióban. Azt is látnunk kell, hogyha a Fidesz nem képes csak a cigányait mozgósítani, akkor bajba kerülhetnek.

A Mi Hazánknak az lesz a feladata, hogy ne engedje el a vidék kezét, illetve azokon a településeken, ahol nem indított jelölteket, ott fogja meg az embereket! Az emberek nyújtanák a kezüket, kapaszkodnának, de a vesztét érző ember nem nézi, hogy kibe kapaszkodik, csak érezze, hogy nincs egyedül. A mi felelősségünk, hogy a tolvajok béklyójából ne másik hétpróbás gazemberek hálójába sodorja őket a Tisza vize. Ne feledjük: ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség! A Fidesz lakosságcseréjét pedig dokumentálni kell a legkisebb szinteken is. Amikor az ember már nem csak a monitor kijelzőjén látja Ázsia szemetét, hanem a szomszédjában, akkor maga is elgondolkodik, hogy mi is történik vele, családjával és településével.

(Olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »