Kiszámoltuk, mennyivel tartozik Kovács Zoltán Sorosnak

Kiszámoltuk, mennyivel tartozik Kovács Zoltán Sorosnak

Jelenlegi árfolyamon akár 23 millió forintot is vissza kellene fizetnie Kovács Zoltán kormányszóvivőnek, ha Soros György visszakérné a korábban fideszeseknek adott támogatást. A szóvivő egy interjúban sikertelenül próbálta összeegyeztetni a háttérhatalomról alkotott elképzelését, valamint a Fidesz és az amerikai milliárdos közös múltját. Ráadásul a Fidesz szóvivőjét is megcáfolták Soros-ügyben.

Soros György semmilyen politikai elvárást nem támasztott a tanulmányaimra adott, számos ösztöndíjért cserébe – állította csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kovács Zoltán. Kálmán Olga műsorvezető azután tette fel a korábbi ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdéseket, hogy a kormányszóvivő részletesen ismertette a Soros György politikailag motivált háttérhatalmáról alkotott, hivatalos kormányzati álláspontot. Bár válaszával a szóvivő alapjaiban rengette meg a kormányzati kommunikáció hitelességét, a beszélgetés második felében is kitartott álláspontja mellett.

Az interjú mélypontját mégis akkor érte el a kormányszóvivő, amikor a műsorvezető arról kérdezte: ha Soros György kéri, visszafizeti-e a számára korábban megadott ösztöndíjak összegét. Az Orbán Viktor miniszterelnöktől érkezett utasításnak ugyanis Kovács Zoltán látszólag vonakodva tenne eleget.

Hírdetés

– Ha Soros György ezt mondja, akár vissza is fizetem – válaszolta, azt azonban nem árulta el, pontosan mekkora összeggel is támogatta őt a Soros-féle „háttérhatalom”. A szóvivő zavarára magyarázatot adhat az, ha utánaszámolunk, mennyit kellene visszafizetne Soros Györgynek. Kovács Zoltán ugyanis nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatokban is elitiskolákban tanult. A Közép-európai Egyetemen teljes doktori képzésen, valamint egyéves előkészítő képzésen vett részt. Ezeknek tandíja évente legalább 4,5 millió forint, ami négy évre számolva, jelenlegi árfolyamon több mint 18 millió. A kormányszóvivő ráadásul Soros Györgynek köszönhetően egy évet az Oxford Egyetem Queen’s College intézetében tölthetett. Az elitkollégium honlapja szerint itt a lakhatás összege egy tanévre 1,2 millió forint, míg az Oxford Egyetemen a tandíj 3,7 millió forintnak megfelelő angol fontba kerül. Vagyis itt – jelenlegi árfolyamon számolva – közel 5 millió forintba kerültek Kovács tanulmányai, így Soros György akár összesen 23 millió forintot is visszakérhet tőle.

A Soros-ügy azonban nem csak a szóvivő kommunikációját zavarta meg. Tegnap egy sajtótájékoztatón Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője állította: a párt semmilyen támogatást nem kapott Soros Györgytől, az amerikai üzletember nem fizetett be a Fidesz számlájára semmilyen pénzt. Ez pedig nem igaz: egy 1989-ből származó archív felvételből ugyanis kiderül, a Fidesz budapesti és vidéki irodáinak működtetéséhez a Soros Alapítvány 3 millió forintot adott. A 444.hu pedig egy 1988-ból származó belügyminisztériumi jelentésre hivatkozva tegnap azt írta, Orbán Viktor és Kövér László Soros Györgynek számolt be a Bibó István Szakkollégiumnak utalt, 400 ezer forintos támogatás felhasználásáról.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »