Kiszámolták mennyit kéne fizetnie Amerikának Grönlandért

Kiszámolták mennyit kéne fizetnie Amerikának Grönlandért

Alig hogy az amerikai sajtó közzétette, mennyibe kerülhet Grönland megvétele, a dán miniszterelnök elutasította  lehetőségét annak, hogy Dánia eladja az autonóm szigetet – amely méretét tekintve kisebb földrésznek is beillene.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója megerősítette a korábban amerikai sajtóban megszellőztetett információt, miszerint Donald Trump Grönland felvásárlását fontolgatja. A sziget nem csak gazdag nyersanyaglelőhely, de elhelyezkedése okán rendkívül fontos geopolitikai-stratégiai szempontból is. Bár a sziget híján van inden infrastruktúrának.

A CNN becslése szerint a szigetért Dánia legalább egymilliárd, de inkább 1,3 milliárd dollárt kérhet. Ez a szám abból indult ki, hogy 1946-ban az USA egyszer már tett ajánlatot Dániának Grönlandra, és akkor 100 millió dollárnyi aranyat kínáltak érte az amerikaiak. Az – inflációval kiigazítva – mai értéken 1,3 milliárd dollárt tesz ki. Reálisan nézve ma egy ilyen ügylet több milliárd, akár több száz, vagy ezermilliárd dolláros összegekben is zaljódhat.

A CNN azt is megjegyezte, hogy nem ez lenne az első ilyen biznisz az USA és Dánia között. 1917-ben Amerika 25 millió dollárnyi aranyat fizetett a Virgin-szigeketekért (Karibi-térségi szigetcsoport).

“Reméljük, csak viccelnek”

Mette Frederiksen dán kormányfő „abszurdnak nevezte” annak a felvetését, hogy az USA kivásárolája Dániától Grönlandot.

Hírdetés

„Grönland nem eladó, nem dán, Görnland Grönlandé. Nagyon remélem, hogy nem gondolják komolyan [az amerikaiak]”

mondta a miniszterelnök. Donald Trump amerikai elnök vasárnap a sajtónak kijelentette, hogy „stratégiai megfontolások” miatt érdeklődik a sziget iránt. Trump egyébként szeptemberben utazik el hivatalos munkalátogatás keretében Koppenhágába, ahol találkozni fog a dán és a grönlandi miniszterelnökkel is.

„Nem akarok jóslatokba bocsátkozni, csak azt mondom, hogy az amerikai elnök tud egyet s mást az ingatlanok vételéről, és érdekli Grönland megvétele”

magyarázta az amerikai elnök szándékait a Fox Newsnak Larry Kudlow, a fehér Ház gazdasági tanácsadója.

Az USA egyébként katonai bázissal és reptérrel is rendelkezik a szigeten, a legészakibb kisvárosban, Thuleban. A világ legnagyobb szigeteként számon tartott Grönland autonómiát élvez, bár rendkívül gyéren lakott területnek számít, Dánia tartja azonban kézben a külügyet, a hadügyet és pénzügyet. A sziget a dán költségvetésben minden évben 560 millió dolláros támogatást kap, ami éves sajátbevételének csaknem a fele. Összlakossága 56 ezer fő.

Körkp.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »