Kiszámolta az idősek veszteségét a Nyugdíjasok Pártja 50+

Kiszámolta az idősek veszteségét a Nyugdíjasok Pártja 50+

Amíg a kormány nem kompenzálja a nyugdíjak mértékét az inflációs szintre, a legidősebbek kvázi hiteleznek az államnak – állítják.

A Nyugdíjasok Pártja 50+ felhívja a nyugdíjasok figyelmét: a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2020. januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a legjobban.

12 hónap alatt, 2019. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,9 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,6, a párizsi 17,4, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 10,8, a cukoré 8,4 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatásokért 3,6 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 10,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak.

Hírdetés

Ezzel szemben – mint a párt közleménye rámutat – a nyugdíjasok 2,8 százalék emelést kaptak. Várható, hogy az év végén a kormány kiegészíti a nyugdíjakat legalább az infláció szintjére, ahogyan ez az elmúlt években megtörtént. Addig is azonban

a nyugdíjasok a párt szerint arra kényszerülnek, hogy hitelezzenek az államnak. Ez elfogadhatatlan.

A Nyugdíjasok Pártja 50+ követeli, hogy az infláció követő nyugdíjemeléseket váltsa fel a méltányos vegyes indexálás, amely az infláció mellett a bérnövekedést is figyelembe veszi.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »