Kissingert nyugtalanítja az USA „irracionális és logikátlan viselkedése”

Henry Kissingert nyugtalanítja az USA „őrült és irracionális viselkedése”, amely a háború szélére sodorta Oroszországgal és Kínával. A volt amerikai külügyminiszter a  Wall Street Journalnak adott interjút, amely során kifejezte aggályait, és állhatatosságot tanácsolt az Egyesült Államoknak – írta a Zero Hedge.

A Nobel-békedíjas diplomata többek között arról beszélt a Wall Street Journalnak adott interjúban, hogy az Egyesült Államok mára a háború szélére sodródott Oroszországgal és Kínával szemben, és ez az egész világ számára aggasztó.

„A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával, olyan kérdésekben, amelyeket részben mi hoztunk létre” – hívta fel a figyelmet a külpolitikai szakértő.

Hozzátette: Amerikának semmiféle elképzelése nincs arról, hogy ezek a feszültségek hogyan fognak fognak végződni, vagy hová kellene vezetniük.

Hírdetés

Tajvan kérdésében Kissinger megfogalmazta, hogy az Egyesült Államok és Kína a válság felé tart, és Washington részéről állhatatosságot tanácsol. A diplomata szerint az Egyesült Államok annyit tehet, hogy a nem gyorsítja a feszültségeket, és választási lehetőségeket teremt a felek számára.

Kissinger elmondta, mindkét fél által folytatott politika eredményezte és tette lehetővé Tajvan autonóm demokratikus entitássá való fejlődését, amely 50 éven át megőrizte a békét Kína és az Egyesült Államok között.

Nagyon óvatosnak kell lenni az olyan intézkedésekkel, amelyek megváltoztathatják az alapstruktúrát a két nagyhatalom között – emelte ki a német születésű diplomata.

Kissinger egyébként az év elején vitát váltott ki, amikor arra utalt, hogy az Egyesült Államok és a NATO óvatlan politikája okozhatta az ukrajnai háborút. Akkor elmondta, hogy nem lát más választást, mint hogy komolyan vegye a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kinyilvánított aggályokat. Úgy vélekedett, hogy hiba volt a NATO részéről, hogy Ukrajnának jelezte, csatlakozhat a katonai szövetséghez. A stabilitást szerinte jobban szolgálná, ha puffer országként működne Oroszország és a Nyugat között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »