Kiska pártot alapít és hatalomra tör – Mit jelent mindez a felvidéki magyarság számára? Körkép.sk elemzés

Kiska pártot alapít és hatalomra tör – Mit jelent mindez a felvidéki magyarság számára? Körkép.sk elemzés

A szlovákiai belpolitika mély válságban van. Az emberek kiábrándultak a közéletből, az elmúlt hónapokban egymást érték az országos tüntetések, a nép pedig változást akar.

Felvidéki magyar szinten, ha lehet, az agónia még mélyebb. Az egyik oldalon Bugár Béla és bandája a jóérzésű választópolgárok utolsó illúzióját veszi el éppen, a másik oldalon a Menyhárt József vezette MKP ahelyett, hogy elfogadható alternatívát kínálna, oligarcha irányításra inkább a Bugárral való kiegyezés lehetőségeit keresi.

De hamarosan új szelek érkeznek a vitorlákba, melyekre jó lesz felkészülni. Erről szól a jelenlegi elemzés.

A háttérben Világi Oszkár 

Új politikai projektek magyar térfélen jelenleg nincsenek. Simon Zsolt ugyan valami ilyesmiről beszél, de ő minden, csak nem új. Eleve a saját politikai túlélésére játszik, ráadásul lemoshatatlan bélyeg rajta, hogy az oligarcha Világi Oszkár embere.

Bizonyos erők 2-3 éve ugyan láttak némi politikai alternatívat néhány fiatalban, őket azonban azóta anyagilag érdekeltté tett és betagolt a Most és az MKP.

Az elégedetlen magyar választók számára így vagy az otthonmaradás (jobbára a kiábrándult, idősebb választópolgárok részéről), vagy a szlovák pártokra való szavazás (fiatalabb, külföldön tanuló diplomás réteg) jöhet szóba.

Magyar szavazatok szlovák pártokra

Erre utaló jelek már a legutóbbi választásokon is voltak. Ne feledjük a Smer vagy éppen Kotleba pártjának relatív jó eredményeit a magyarlakta területeken.

Egyes felmerések szerint 3-3,5 százaléknyi magyar szavazópolgár van jelenleg “parlagon”. Ők azok, akik számára sem Bugár, sem a politikailag teljesen passzív és értékelhetetlen Menyhárt nem jelent megoldást. Ők azok, akik akár szlovák szubjektumokra is szavazhatnak.

Ez a szám ráadásul bővülhet, a Spolu vagy a Progresívne Slovensko ugyanis a magyarok között is halászik. És bár mindkettő alig pár hónapja alakult, de már megelőzik az MKP-t a felmérésekben. Mindezt egy jóval nehezebb, szlovák konkurens közegben.

Hírdetés

Az SaS szintén magyarul is kommunikál és magyarul is tudó szakértőket, politikusokat “alkalmaz”.

A fő kihívás az MKP és a Most számára

Es nem beszeltünk még a Most es az MKP számára a legnagyobb veszélyről, Andrej Kiska jelenlegi államfő új pártjáról.

A Körkép.sk információi szerint Kiska köréhez már eljutott, hogy a magyarok egy része elégedetlen a tevékenységével, ezért az új párt megalapításánál erre is gondolni fognak. Értsd, információink szerint Kista csapatában magyar tanácsadók, a felvidéki magyarságra rálátó szakértők felbukkanása várható.

Elvégre a magyarok jó része Kiska szavazó még az államfői időkből, így néhány ezer (tízezer?) magyar szavazatra továbbra is számíthat. Kiska belső, nem publikált, de a sajtóba kiszivárgott felmérése ráadásul azt is kimutatta, hogy könnyen átveheti a Most választóinak nagy részét. Bugár így ha a következő parlamenti választásokon maga indul, tutira elbukik. Hiába futja most államfőjelöltként a tiszteletköröket.

Nem lesz magyar a parlamentben?

Mi lesz így a felaprózódó közösségünkkel? Parlamenti képviselet nélkül marad a felvidéki magyarság?

Aligha. 8-10 százaléknyi magyar szavazó ugyanis túl népes és attraktív tábor ahhoz, hogy teljesen veszni hagyják (lásd Igor Matovič nyilatkozatait, amelyeket az MKP azóta sem tud kihasználni.)

Kérdés az is, hogy eleve nem-e teljes passzivitás a célja a Menyhártot pártelnöki székbe ültető nagyvállalkozó(k)nak. Nekik ugyanis egy stabil, nem túl önálló, öt százalék feletti pártra van szükségük, akinek az árnyékában bizniszelhetnek. Elvégre ezt teszik már 15-20 óta.

Menyhárt a látszatpolitikus

Ehhez pedig egy karakteres, a magyar témákat nyíltan felvállaló,  a felvidéki magyarság gazdasági, infrastrukturális, régiófejlesztési igényeire világos megoldásokkal rendelkező MKP-ra nincs túl nagy szükség. Egy láthatatlan, elvek nélküli, 2-3 százalékos, túl sok vizet nem zavaró, és akár Bugár Bélával vagy a Smerrel is gond nélkül kiegyező, alibista látszatpolitikusokra annál inkább. Számításaikban az húzhatja keresztbe, hogy a Most és az MKP között alig van átjárás. A két párt választói között ugyanis sokkal rosszabb a viszony, mint Bugár és Menyhárt között.

Hogy végül hol landolnak a következő választások után a magyar szavazatok, az szerencsére főleg saját maguktól függ.

Akik jó lesz, ha nyitott szemmel, világos elvárásokkal, és főleg egyenes gerinccel vizsgáljak majd meg a politikai kínálatot. Lesz belőlük elég.

Király Zsolt

Nyitókép: Andrej Kiska Komáromban (Kép: Körkép.sk)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »