Kiska, Fico és Danko: Az EU olyan élettér és értékrend Szlovákia számára, amelynek nincs alternatívája

Kiska, Fico és Danko: Az EU olyan élettér és értékrend Szlovákia számára, amelynek nincs alternatívája

A Szlovákia csak az Európai Unió keretén belül válhat öntudatos és befolyásos országgá, miközben egyetlen uniós tagország sem képes arra, hogy önállóan megoldja a fontos problémákat – egyezett meg a három legmagasabb közjogi méltóság: Andrej Kiska államfő, Robert Fico kormányfő és a parlament elnöke, Andrej Danko a pozsonyi várban folytatott találkozójuk alkalmával.

 

A három közjogi méltóság egy közös állásfoglalásban is megegyezett. Az Andrej Kiska, Andrej Danko és Robert Fico által aláírt dokumentum A legfőbb közjogi méltóságok állásfoglalása Szlovákia, az Európai Uniós és a NATO tagságának prioritásairól címet viseli. A dokumentumban egyebek mellett leszögezik: az Európai Unió Szlovákia, illetve lakosai számára olyan élettér és értékrend, amelynek nincs alternatívája.

 

“Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk összetartani”

 

“Nagyon örülök annak, hogy megállapodtunk, és sikerült egy közös nyilatkozatot készítenünk az uniós témák, biztonságunk, valamint a NATO-tagságunk kapcsán. Mindez rendkívül fontos az országunk számára, mivel polgáraink életéről, biztonságáról és az országunk jövőjéről van szó. Rendkívül fontosnak tartom azt is, hogy mi hárman mindig és minden körülmények között megerősítsük országunk irányultságát, értékrendjét és azokat a szövetségeinket, amelyeket a Szlovákia kötött” – mondta el Kiska.

 

Kiska meg van győződve arról, hogy a három legfőbb közjogi méltóság kötelessége meggyőzni a polgárokat arról, hogy Szlovákia csak az egységes Európai Unió keretén belül képes öntudatos és befolyásos országként működni.

 

Az államfő azt javasolta Ficonak és Dankonak, hogy minden fontos uniós és NATO-s csúcstalálkozó előtt találkozzanak. “Az embereknek meg kell mutatnunk, hogy országunk stratégiai érdeke kapcsán összetartunk” – mondta Kiska.

 

Fotó: Info.sk

 

Hírdetés

“A három közjogi méltóság közös nyelven beszél”

 

Andrej Danko azt hangsúlyozta, hogy a belpolitikában folyamatos a megosztottság, így olyan populista erők kapnak erőre, amelyek a sértéseken és kritikán kívül semmivel sem tudnak előhozakodni.

 

“A cél az, hogy a Szlovákiáról jó kép alakuljon ki külföldön. Ne engedjük meg azt, hogy olyan emberek uralják ezt az államot, akik manapság egész Európában hatalomhoz jutnak. Nyilatkozatunk nem jelenti az európai folyamatok fejetlen átvételét, hanem azt jelenti, hogy azok a folyamatok, amelyek az EU-ban jók, mindhármunk egyhangú támogatásában részesüljön” – jelentette ki Danko.

 

Fotó: TASR

 

Robert Fico úgy vélekedett, hogy Szlovákia kezd “proeurópai szigetté” válni a közép-európai térségben. “Szlovákia egy olyan ország, amelynek világos a külpolitikai irányultsága. A három közjogi méltóság közös nyelven beszél. Kiskának államfőnek meg akartuk mutatni a koalíció összetartását, ezért volt jelen Bugár Béla (Most-Híd) is. Tudjuk, hogy mit akarunk, s az ügyben konkrét lépéseket is teszünk” – szögezte le.

 

“Tiszteletben tartott ország vagyunk, amely megmutatta, hogy tudja irányítani a bonyolult folyamatokat. A migráció témájában megmutattuk a szuverenitásunkat, akárcsak az élelmiszerek kettős minősége terén is, s az uniós költségvetés összeállítása kapcsán is ugyanezt akarjuk felmutatni. Egy Európa-párti szigetként maradtunk meg Európa közepén, s azt kívánom, hogy ez az irányultság megmaradjon, mert semmi más nem áll jól Szlovákiának, csak az európai integráció” – tette hozzá.

 

A három közjogi méltóság az elfogadott nyilatkozatában kijelentette, hogy közösen tesznek majd a Szlovák Köztársaság Európa- és NATO-párti irányultsága érdekében a világos és felelősségtejes kommunikációval. Ugyancsak támogatják majd Szlovákia jövőjét az EU magvában és az euróövezet folyamatos elmélyítését.

 

Forrás: teraz.sk/MTI

 

 

 

The post Kiska, Fico és Danko: Az EU olyan élettér és értékrend Szlovákia számára, amelynek nincs alternatívája appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »