Kisétáltak a képviselők a klímacsúcsról az orosz küldött beszéde alatt

Kisétáltak a képviselők a klímacsúcsról az orosz küldött beszéde alatt

A küldöttek hétfőn, amikor egy orosz tisztviselő beszédet mondott, kisétáltak a bonni klímacsúcs egyik üléséről, ami a tárgyalásokat beárnyékoló geopolitikai feszültségek jele – írja a Guardian.

A kisebb demonstráció az ENSZ fórumán történt Oroszország első részvételekor, az ukrajnai háború kitörésétől számítva. A Guardian hozzátette, hogy a klímacsúcson való tárgyalás nem szünetelt a küldöttek kivonulása miatt.

A diplomaták és szakértők hangsúlyozták, hogy az államok nem mondhatnak le a klímaválságban ígért tetteikről geopolitikai feszültségek és emelkedő gázárak miatt.

Hírdetés

A bonni volt az első ENSZ-klímacsúcs azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Utoljára novemberben történt hasonló, mikor a glasgow-i Cop26 csúcstalálkozó azzal zárult, hogy az országok ígéretet tettek arra, idén újra összeülnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó megoldások céljából.

„Az éghajlatváltozás nem egy olyan téma, amelyet hanyagolhatunk. Most van szükség döntésekre és intézkedésekre, és minden nemzetnek kötelessége, hogy Bonnban előrelépést érjen el” – mondta Patricia Espinosa, az ENSZ klímavédelmi főnöke.

(guardian)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »