Kísérleti tehervonat vette az irányt Kínából Szlovákia felé

Kísérleti tehervonat vette az irányt Kínából Szlovákia felé

POZSONY. Pénteken indult útjára az elsõ kísérleti kínai tehervonat szerelvény a kínai Dalina városából, hogy két hetes utat követõen a pozsonyi teherrakparton átrakodhassák belõle a messzi útról érkezõ szállítmányt.

„Összesen 41 konténerben érkezik a Közép-Európa-szerte megrendelt áru" – mondta el közlekedésügyi minisztérium szóvivõje, Karolína Ducká. A Kína és Szlovákia közötti vasúti teherfuvarozás közel egy éves szünetet követõen indul be újra.

A közlekedési tárca szerint a konténerek Szlovákián keresztül történõ fuvarozása jelentõs elõrelépést jelent a hazai vasúti teherfuvarozás tekintetében.

A kísérleti jelleggel elindított kínai szerelvény az egyáltalán elsõ, amelynek útvonala szinte Szlovákia teljes területét érinti. „A vonat a szlovákiai vásárlóknak szánt konténereken túl, az Európai unió más országaiba, így például Magyarországra, vagy Németországba tartó konténereket is szállít" – tette hozzá Ducká. Ezek a konténerek további szerelvények útján vasúton, vagy kamionokban tovább szállítva, közúton érnek majd célt.

Hírdetés

„A Pozsonyba érkezést megelõzõen elengedhetetlen a konténerek átrakodása a széles nyomtávú vasúti szerelvényekrõl az európai nyomtávúra. Ezt a célt szolgálja a szlovák-ukrán határon található kisdobrai (Dobrá) kombinált közlekedési terminál" – közölte, hozzátéve, hogy a két portáldaruval rendelkezõ terminál éves kapacitása 200 ezer konténer.

A jövõ évtõl kezdõdõen a minisztérium tájékoztatása szerint a heti egy alkalommal indul majd útnak a kínai Dalianból Pozsonyba, míg 2018 második felében már heti két szerelvényt indítanak a kínaiak. „Mindeközben a vasúti fuvarozással a tengeren történõ szállítmányozáshoz képest hozzávetõleg 16 napnyi idõ takarítható meg" – jegyezte meg Ducká.

Elmondása szerint Dalian kikötõvároson túl már egyéb kínai városok és tartományok is készek néhány szerelvényükkel Szlovákián keresztül szállítmányozni. „A Kínai Kommunikációs és Közlekedési Szövetség 2018-ban mintegy 500 teljes szerelvény Kínából Európába történõ indítását tervezi" – fûzte hozzá Ducká.

Mindeközben 2020-ban Kína évi 5000 ilyen szerelvényt szándékozik elindítani, amibõl hozzávetõleg 2000 éppen Szlovákián keresztül is végighaladna. „Kelet-Szlovákiában már elõ vannak készítve a tehervonatok logisztikai és kereskedelmi háttere kiépítésének projektjei, amelyek a foglalkoztatottság növelésén és a kereskedelem fejlõdésén túl  újabb bevételi forrást is jelentenének Szlovákiának" – jegyezte meg a szóvivõ.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »