Kísérleti nyúllá váltak a londoni metró utasai

Kísérleti nyúllá váltak a londoni metró utasai

A Hova álljunk a mozgólépcsőn? kérdésre mindenki egyértelműen tudja a választ: tartson jobbra! Ám a londoniak mindent megtesznek azért, hogy a régi szokást kiverjék az emberek fejéből. Odáig mentek, hogy a holborni állomáson éneklő hologram figyelmezteti az utasokat arra, hogy állni jó. Új ötletük azonban nem aratott osztatlan sikert.

Habár vannak, akik betartják az íratlan szabályokat és megállnak a mozgólépcső egyik oldalán, egyesek azonban kihasználják a szabad folyosót és öles léptekkel szedik a lépcsőfokokat, hogy minél gyorsabban szabaduljanak az alagútból. Nem ritka az utasok körében az sem, ha mogorva tekintettel, egy-két keresetlen szóval illetik azt, aki az etikett ellen vét és nem jobbra tart a mozgólépcsőn. Bíró Endre azonban másképp látja a magyarok utazási kultúráját. A Metróért Egyesület elnöke szerint mára megtanultuk használni a mozgólépcsőt, ezért kevés konfliktus alakul ki az utasok között.

Ám mire a magyarok is fejükbe vésték, hogyan utazzanak a mozgólépcsőn, az angolok meglepő projekttel rukkoltak elő idén áprilisban. A holborni állomást kísérleti tereppé változtatták. Az utazók pedig kísérleti nyulakká váltak. A londoni szakembereket még az sem riasztotta vissza a teszttől, hogy évtizedes közlekedési hagyományt rúgtak fel vele. Ugyanis az évi 56 milliós forgalmat lebonyolító csomópontban egy hologram figyelmezteti az utasokat, hogy a szokásoktól eltérve a lépcsőfokok mindkét oldalát vegyék igénybe az utazáshoz.

Ám ha mindez még nem volna elég, a múlt héttől újabb meglepetés várja az utazóközönséget: az áttetsző nő ugyanis dalra fakadt. Olyan slágerekkel borzolja az utasok kedélyét, mint Elton John híres slágere, az I’m Still Standing (Még mindig állok), valamint a nyolcvanas évek egyik emblematikus dalának, a Last Night a DJ Saved My Life-nak az átirata. Ez lenne az angol humor új formája? Ki tudja, az bizonyos, hogy nem aratott osztatlan sikert az utasok körében a szóviccek sokasága. Hiszen a londoniak egyébként sem szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak. Így fittyet hánynak a hologramra, és úgy utaznak, ahogy kedvük tartja.

Hírdetés

Lehet, hogy hatékonyabb…

Úgy tűnik azonban, nem ésszerűtlen kérést fogalmaztak meg a londoni metróhálózat vezetői. Mivel Anglia metróvonalai túlterheltek, és általában a mozgólépcsők előtt is hatalmas tumultus alakul ki, ezért a szakértők meglepő következtetésre jutottak: hatékonyabban működhetne a mozgólépcső, ha már egy tűt sem lehetne leejteni a delikvensek közé. A szakemberek hipotézise igazolást nyert. Kísérletük bebizonyította, valóban nagyobb kapacitással dolgozik a mozgólépcső, ha oda állunk, ahová akarunk és nem hagyunk teret a futóknak. Ezt számokkal is alátámasztották: a reggeli csúcsidőben jobbra tartás mellett óránként mindössze 12 745 embert bír szállítani a mozgólépcső, ám ha az utasok egymás hegyén-hátán állnak, akkor harmadával többen jutnak a felszínre.

Noha Magyarországon napi szinten sokkal kevesebben utaznak a metróban, mégis a londonihoz hasonló tumultus ritkán ugyan, de előfordulhat a mozgólépcsők előtt – tudtuk meg Bíró Endrétől. Főleg azokat az állomásokat érinti a zsúfoltság, ahol négy mozgólépcső szállítja a delikvenseket. Az utazók szűkebb folyosón érik el a mozgólépcsőt, ráadásul a lépcsőfokok is keskenyebbek, így ez kissé megnehezítik a sietős emberek dolgát. A Metróért Egyesület elnöke szerint a fővárosi mozgólépcsők teljes kapacitását kihasználjuk. A kezdeti időszakban azonban előfordult, hogy az utasok félelemérzet és a rutintalanság miatt rögvest a harmadik lépcsőre léptek. Ám ahogy múltak az évek kiváló mozgólépcső használókká váltak a budapestiek. Sőt az észak–déli 3-as és a 4-es vonalon már a tervezésnél eleve
nagyobb mozgólépcső-kapacitásokkal számoltak – teszi hozzá a szakértő.

…de nem gyorsabb

Egyesek azonban semmit sem nyernek a holborni állomás tesztjével. Habár Bíró szerint is hatékonyabban működik egy mozgólépcső, ha állunk rajta, ám a változás türelemre inti mindazokat, akik a bal oldali szökőfolyosón előzték ki korábban a delikvenseket. Hiszen az utazók közt szlalomozó embereknek is fejet kell hajtaniuk a holborni előírások előtt, ezzel együtt azonban az utazásuk is meghosszabbodik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »