Kiseprűzték Moszkvából a Fehérvár korábbi vezetőedzőjét

Nem ért szép véget a Mol Fehérvár korábbi vezetőedzőjének, Marko Nikolicsnak a moszkvai szerepvállalása: a Lokomotiv menesztette a szerb szakembert.

Az orosz élvonalban a 10. forduló után a Zenit vezet 23 ponttal, megelőzve a Dinamo Moszkvát (19) és a Szocsit (18), a 4–7. helyen pedig három 17 pontos csapat következik, a Lokomotiv Moszkva, a Karsznodar és a CSZKA Moszkva. A két éve ezüst-, tavaly bronzérmes Lokomotivnál pedig a vezetőség úgy döntött, hogy megválik Marko Nikolics vezetőedzőtől. A klub közleményében a megszokott formulának megfelelően arról tájékoztatott, hogy az elválás közös megegyezéssel történt, de az orosz sajtó mindezt rögtön úgy tálalta, hogy a trénert kirúgták.

A Szovjetszkij Szport cikkében megemlíti, hogy a Lokomotiv Moszkva erre a szezonra harmincmillió eurót költött új játékosokra, és a lap állítása szerint a klubhoz júliusban érkezett Ralf Ragnick sportigazgató Nikoliccsal előzetesen egyeztetett a kiszemeltekről. Az eredmények azonban nem jöttek. De már akkor ingatag lett Nikolics helyzete, amikor még az előző szezon végén a Lokomotiv a bajnokságban 6-1-es vereségbe szaladt bele a Zenit ellen.

A csapat júliusban az orosz Szuperkupáért játszott mérkőzésen simán, 3-0-ra kapott ki a nagy rivális szentpéterváriaktól. Ugyan a bajnokságot jól kezdte, ám a legutóbbi öt tétmeccsét nézve három döntetlen után kétszer kikapott, vasárnap a bajnokságban hazai pályán 2-1-re a Rosztovtól, és ez megpecsételte Nikolics sorsát. A Lokomotiv az Európa-ligában Moszkvában 1-1-et játszott az Olympique Marseille együttesével, majd Rómában 2-0-ra alulmaradt a Lazióval szemben – az egy pontjával az utolsó a csoportjában, ez sem fényes szereplés.

Lehet, hogy a vezetőedző már vasárnap a Rosztov elleni találkozót követő sajtótájékoztatón érezte a vesztét:

A Szovjetszkij Szport cikkírója szerint bebizonyosodott, hogy Marko Nikolics irányításával a Lokomotiv az orosz bajnokságban nem tud a Zenittel versenyezni, s az európai porondon sem állja meg a helyét, így nem meglepő, hogy a klub lapátra tette a szerb trénert.

Hírdetés

A másik orosz sportnapilap, a Szport Ekszpressz megemlíti, hogy a Lokomotiv 2021-ben csupán kétszer kapott (a Zenittől májusban, most pedig a Rosztovtól), és jelenleg csak két pontra van az ezüstérmestől, így annyira nem tragikus a helyzet. Ám Ralf Ragnick a pályán az agresszív letámadást preferálja, míg Nikolicsnál a megerősített védelmen és a kontratámadások jelentőségén van a hangsúly. Így várható volt, hogy a hároméves megbízatást kapott Ragninc, aki az RB Leipzig futballfilozófiáját is felépítette, „új söprűként” kisöpri majd a megörökölt vezetőedzőt.

A Szport Ekszpressz értesülései szerint Marko Nikolics a szerződése idő előtti felbontásáért hárommillió eurót kaphat.

A Lokomotiv a Twitter-csatornáján mindenesetre egy szép klippel búcsúzott a Moszkvában oroszul is megtanult szakembertől, köszönetet mondva az Orosz Kupa megnyeréséért, valamint a bajnoki ezüst- és bronzéremért.

A 42 éves Marko Nikolics 2017 júniusa és 2019 novembere között irányította a Mol Fehérvárt, amellyel a 2017/18-as idényben bajnoki címet, a következőben Magyar Kupát nyert. A Lokomotiv Moszkva 2020 júniusában került, s a vasutassokkal tavaly megnyerte az Orosz Kupát.

S hogy egy egészen friss fejleményről is beszámoljunk: a Goal.com szerint nem kizárt, hogy Marko Nikolics visszatér az NB I-be, mégpedig az Újpest kispadjára, Michael Oenninget váltva.

Fábik Tibor


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »