Kis zökkenőkkel, de működik az elektronikus váróterem

Kis zökkenőkkel, de működik az elektronikus váróterem

Vége az idővel való méltatlan versenyfutásnak, mától előre regisztrálhatunk a Covid-19 elleni védőoltásokra. Egyelőre azonban csak a 60 évesnél idősebbek és az egészségügyi dolgozók számára elérhető a regisztráció.

Az oltás igénylésének módja március 17-től megváltozott. Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) elindította ugyanis az úgynevezett elektronikus várótermet. Regisztrálni ezen az oldalon lehet. 

Mostantól nem „aki kapja, marja” alapon működik majd az oltásra való jelentkezés, hanem sokkal igazságosabb és kulturáltabb módon.

Az oldalon egyelőre négy, az egészségügyi minisztérium rendelete által meghatározott csoport számára érhető el a regisztráció, többek között a 60 évesnél idősebbek és az egészségügyi dolgozók számára. Az oltóanyag típusa nem választható meg az űrlapon.

Hírdetés

Az elektronikus váróterembe való bejelentkezés négy lépésből áll. Az oltásra jogosultak köréből először kiválasztjuk a megfelelő kategóriát. Ezután kitöltjük a személyes adatait (név, személyi szám, cím, telefonszám). Végül kiválasztható az is, hol szeretné beoltatni magát az érdeklődő. A rendszer lehetővé teszi az állandó lakhelyen kívüli település megadását is, vagy akár több helyszínt is választhatunk.

A település kiválasztása után elméletileg megjelennek a szabad oltási helyek. Ha nincsenek ilyenek (délelőtti próbálkozásunk során ilyen nem volt), a folytatás gombbal továbblépve regisztrálunk, ezt követően az érdeklődő várólistára kerül.

A rendszer a regisztráció után generál egy PIN-kódot, amelyet a regisztrált személy sms-ben vagy e-mailben pár órán belül megkap. Ebben az üzenetben leírják, hogy legkésőbb két nappal a védőoltás beadása előtt értesítik az érdeklődőt az oltás időpontjáról. A rendelkezésre álló PIN-kódnak köszönhetően a várólistára került jelentkező a regisztráció után is módosíthatja az adatait, vagy vissza is vonhatja a regisztrációt, amit legalább 24 órával előre jelezni kell a központnak.

A Hnonline információi szerint az NCZI már vasárnap és hétfőn is tesztelte a rendszert, mely óránként 750 ezer regisztrálót is képes zökkenőmentesen nyilvántartásba venni. Az igazi „tesztnap” azonban valószínűleg a mai lesz – vélekednek az informatikai szakemberek.

(SzE/Felvidék.ma/hnonline.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »