Kis sebből is lehet nagy baj

Kis sebből is lehet nagy baj

Sokan hajlamosak arra, hogy egy apró sérüléssel nem fordulnak orvoshoz. Pedig így óriási hátrányba kerülhetnek!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy apró bőrsérülés is komoly gondokat és hosszas, akár szövődményes gyógyulást okozhat! Éppen ezért úgy gondolom, nem árt, ha néhány példával igyekszem meggyőzni a könnyelműsködőket.

Vegyük először a kéz sérüléseit: Mivel itt az inak, idegek nem sokkal a bőr alatt helyezkednek el, elég egy fél centiméteres, épp rossz helyen keletkező vágott, szúrt seb és máris ín- vagy idegsérülés, esetleg egyszerre mindkettő lehet az eredmény.

Ha a sérülés valamelyik ízület felett van, megsérülhet, megnyílhat az ízületi tok, ami szintén szövődményekhez vezethet.

Hírdetés

Az ujjak, a kézhát és a tenyér gyakran ki vannak téve a sérülésveszélynek, gondoljunk csak a háztartási és munkahelyi balesetekre. Persze hasonló a helyzet az alsó végtagon, és a lábon is, ott is gondolni kell az esetleges komolyabb teendőt igénylő ín, ideg és érsérülésre.

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy a sérülés bekövetkeztekor rögtön vegyük észre az árulkodó tüneteket! Ha kézen, lábon, ujjakon mozgáskiesést észlelünk, nagy az ínsérülés valószínűsége.

Amennyiben a sérülés pillanatától azonnal érzéskiesés vagy zsibbadás alakul ki, erős a gyanú az idegsérülésre. Ha a végtagrész sápadt, hűvös érsérülés lehet a tünetek mögött.

Ezekben az esetekben mindenképpen és haladéktalanul traumatológus szakorvoshoz kell fordulni, mert az ín-, ér-, vagy idegsérülés azonnali műtétjétől, a sérült képlet megvarrásától remélhető a gyors és problémamentes gyógyulás.

A szakszerű orvosi vizsgálat természetesen gondosan igyekszik kizárni vagy igazolni az efféle sérüléseket, szükség esetén el is látja őket, de ehhez az kell, hogy a sérült ne bagatellizálja a sérülését, és jusson el az ambulanciára!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »