Kis nagyhatalmi groteszk: Trianon előtt egy régió volt, ma három országé

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, az ukrajnai (kárpátaljai) Huszti és Nagyszőlősi járás és a romániai (erdélyi) Szatmár megye vezetői testvérmegyei együttműködést megalapozó szándéknyilatkozatokat írtak alá pénteken Szatmárnémetiben – tájékoztatott internetes oldalán a Szatmári Friss Újság.

Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke elmondta, hogy Szatmár megyével az elmúlt években is sok közös projektet valósítottak meg. Hozzátette, hogy a testvérmegyei szerződés nem ezek helyébe akar lépni, hanem ezeket kiegészíteni és megerősíteni hivatott. „A mi feladatunk az, hogy katalizátorai legyünk a különböző szintű együttműködéseknek, igyekezzünk elhárítani a felmerülő bürokratikus akadályokat, és osszuk meg tapasztalatainkat” – idézte a Szatmár megyei lap Szabó Istvánt.

Adrian Stef, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke azt mondta, hogy évek óta kiváló a kapcsolat Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között, az ukrajnai járásokkal pedig elsősorban kulturális események kapcsán működtek együtt.

Hírdetés

Oleg Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke megemlítette, hogy 1920-ig a térség lakossága egy régióhoz tartozott, az országhatárok meghúzása után pedig minden állam a maga módján igyekezett fejlődni. Hozzátette, hogy a 21. században az Európai Unióhoz csatlakozva próbálnak ismét egyesülni a szétszakított területek, ám Ukrajna ezért drága árat fizet, hiszen háborúban áll Oroszországgal.

Olekszandr Lipcsej, a Huszt Járási Tanács elnöke abbeli reményét fejezte ki, hogy a szándéknyilatkozat csökkenti a területek közötti távolságot, és a Huszti járás egyebek között az Európai Unió pályázati lehetőségeinek a kihasználását tanulhatja meg partnereitől.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »