Kis kelet-európai fociközvetítési abszurd

Kis kelet-európai fociközvetítési abszurd

A romániai rendszerváltást megelőző évtizedekben százak kirándultak Erdély keleti végéből a magyar határ mellé egy-egy kiemelkedő fontosságú magyar válogatottmérkőzés előtt, hogy rokonoknál, ismerősöknél szurkolják ki a remélt győzelmet. Legalább ennyien lehettek azok, akik a székelyföldi, valamint Kolozsvár és Bánffyhunyad környéki magaslatokat céloztak meg, ahol házilag barkácsolt antennákkal próbálták meg követni az eseményeket. Az ellenállás gócpontjai voltak ezek a „kirándulások”, Himnusszal, szabad szóval, hangos, felszabadult szurkolással.

A fenti időket emlegetik manapság Erdély-szerte, amikor a sportszerető közönség egy részének idegeit az borzolta, hogy az unió versenyjogi törvényei és az ezekhez kapcsolódó geokódolás miatt Magyarországon kívül nem nézhetők a közszolgálati sportcsatorna Európa-bajnoki közvetítései, mint ahogy az M1 ezzel kapcsolatos tudósításai sem. Az MTVA mentségére legyen szólva, közbenjárásukra az UEFA hozzájárult ugyan a mérkőzések határon túli közvetítéséhez, de amolyan jellegzetes keleti-európai abszurd csavarként az utolsó pillanatban a szlovák és a román fél megakadályozta az együttműködés létrejöttét.

Az erdélyi nézők tekintélyes része pechjére attól is elesett, hogy legalább román közvetítésben kövesse nyomon a magyar válogatott mérkőzéseit. A román köztévé ugyanis a közelmúltban olyan ingatag anyagi helyzetbe lavírozta magát, ami miatt eleve fel sem merült az Európa-bajnokság közvetítési jogainak megvásárlása, így azon végül két kereskedelmi televízió osztozott. E kettő közül azonban a kisebb, amely a magyarok meccseit is közvetíti, nincs jelen a monopolhelyzetet élvező fő romániai szolgáltató kínálatában. Így aztán maradt az MTVA honlapján nézhető, korántsem tökéletes internetes közvetítés, a határközelieknek pedig további lehetőségként a MinDig TV.

Hírdetés

Érthető az erdélyi drukkerek felháborodása, akik számára több mint természetes, hogy magyar kommentárral szeretnék figyelemmel kísérni kedvenceik játékát, Gundel Takács Gábor vagy Hajdú B. István közvetítésével szeretnének önfeledten örülni a magyar góloknak. Jellemző volt a felfokozott hangulatra, hogy az elmúlt hetekben a romániai magyar sajtóban szinte naponta megjelent a témában egy-egy, az MTVA illetékeseit kérdező anyag, illetve a geokódolást átkozó véleménycikk. Ezekben egyebek mellett azt is az említettek orra alá dörgölték, hogy bezzeg a szlovák, szerb, osztrák közszolgálati adók szabadon közvetítik az Eb eseményeit Romániában is, fittyet hányva a geokódolás alkalmazására. Ennek nyomán már-már a levegőben lógott a kérdés: miért csak mi vagyunk ennyire kicsinyesen fegyelmezett szabálykövetők?

Nos, valami történhetett, mert a kis keleti-európai fociközvetítési abszurd újabb fázisában a magyar válogatott mérkőzéseit már zavartalanul láthatták a köztévé sportadóján az erdélyi drukkerek. Az MTVA hivatalos álláspontja szerint a probléma technikai eredetű: egy betanítás alatt álló kolléga elfelejtette bekapcsolni a geoblokkot, így egy „műszaki hiba” jóvoltából az egész Kárpát-medence magyarsága együtt szurkolhatott Dzsuzsákéknak mindhárom magyar csoportmérkőzés és a nyolcaddöntő alatt. A közösségi médiában pedig némi humortól sem mentes mozgalom alakult annak érdekében, nehogy megbüntessék ezt a jótét lélek, feledékeny MTVA-munkatársat…

 

A szerző református lelkész, újságíró

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »