„Kis kék emberek” zaklatják Amerikát

„Kis kék emberek” zaklatják Amerikát

Amikor a múlt héten az amerikai haditengerészet USS Lassen rakétás rombolója elhajózott a mesterséges szigetté fejlesztett dél-kínai-tengeri zátonyok mellett, jelezvén Washington egyet nem értését a kínai törekvésekkel, a térségi hatalmi harc új szereplői tűntek fel – erre utal az amerikai Defensenews honlapon megjelent cikk, amely arról számol be, hogy Kína haditengerészeti erői mellett nem azonosítható egységeket is bevet érdekei érvényre juttatásáért. Az ukrajnai orosz tevékenységben, így a Krím reannexiójában is kulcsszerepet játszó „kis zöld emberekre” (felségjelzést nem viselő fegyveresekre) utalva a halász- és más kereskedelmi hajókon megjelenő kínai személyzetet „kis kék embereknek” nevezte Andrew Erickson, az amerikai haditengerészeti vezetőképző szakértője.

Míg a Lassent a kínai hadihajók professzionálisan, biztonságos távolságból, veszélyes manővereket nélkülözve kísérték, amikor az behatolt a mesterséges szigetek körül Kína által deklarált, de a nemzetközi jog által el nem ismert 12 mérföldes sávba, ugyanez nem volt elmondható több más vízi járműről. Ezek a zátonyok körül horgonyoztak, és láthatóan a hadihajó közeledtére aktivizálták magukat. Megközelítették, átvágtak az orra előtt és a tat mögött kényelmetlen távolságban. Egyesek köröztek az Arleigh Burke osztályú, Aegis harci rendszerrel felszerelt, 9200 tonna vízkiszorítású jármű körül, amint az irányváltoztatás nélkül, határozottan közvetítette Washington politikai üzenetét Pekingnek.

A Spratly-szigetek részét képező Subi-zátony körül rendszerint kevés a halászhajó. – Ha racionálisan nézzük, akkor eléggé nyilvánvaló, hogy a halászhajókat a tengerészeti milícia tagjai üzemeltették, különösen az általuk végzett manővereket figyelembe véve – mondta.

Hírdetés

A szakértő felfedezte, hogy ez a kínai tengeri milícia már számos térségi incidensben vett részt, például akkor, amikor halászhajók az amerikai Impeccable kémhajót „zaklatták” 2009 márciusában. De ilyen volt a HYSY 981 olajfúró platform esete is Vietnam és Kína között tavaly három és fél hónapon át, illetve a Fülöp-szigetekkel a második Thomson-homokpadnál 2014 márciusában.

Erickson arra is rámutatott, hogy ez a taktika a hivatalos kínai tengerészeti doktrínában is megtalálható, és a személyzet kék egyenöltözékéről a legtöbbször könnyen azonosítható. – Álcaruhában katonáknak nevezhetők, de ha ezt levetik, törvénytisztelő halászokká válnak – idézte a Kínai Néphadsereg lapját az amerikai szakértő. Alkalmazásuk alapja az, hogy az amerikai és szövetséges erőket szigorú szabályok kötik a halászokkal szembeni fellépésben, és ameddig sikerül minden kétséget kizáróan azonosítani a milicistákat, a kínaiak időt nyernek egy incidens során.

Az Egyesült Államok és Kína nemrég egyezményt kötött a „nem tervezett tengeri találkozók” esetére, de ez kínai részről csak a haditengerészetre vonatkozik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 11. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »