Kis híján zendülés tört ki Röszkén, menekült úrék ugyanis nem elégednek meg akármilyen elszállásolással

Kis híján zendülés tört ki Röszkén, menekült úrék ugyanis nem elégednek meg akármilyen elszállásolással

Pattanásig feszült a helyzet csütörtök délutánra Röszkén, abban a rendőrség által bérelt hangárban, ahová a menedékkérőket helyezik el átmenetileg. A határsértők kiabáltak, a rendőrség a helyszínre vonult, és buszokkal szállították el egy részüket olyan menekülttáborokba, ahol még van hely, így a hangulat este hét óra körülre megnyugodott.

Csütörtök délutánra kaotikus állapotok alakultak ki a röszkei határ közelében lévő hangárban és annak környékén. Ez az a hely, ahová az országba érkező betolakodókat helyezik el átmenetileg, amíg ujjlenyomatot vesznek tőlük, és fotókat készítenek róluk, vagyis regisztrálják őket, hogy megkaphassák az igazolást, amivel tovább utazhatnak a befogadó táborokba.

A "menekültek" hangosan ordítoztak, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mi volt a bajuk. Elképzelhető, hogy nincs elég hely, és az nem tetszik nekik.

A hangár körül sátrakat is felépítettek.

A helyszínen rohamrendőrök várakoztak, kb. 10 rendőrségi kisbusz és a megyei rendőrkapitány-helyettes is jelen volt, de információt nem lehetett tőlük megtudni.

Hírdetés

Később buszok indultak el a helyszínről, bennük bevándorlókkal. A Szegedma.hu azt írja: a buszokkal az ország olyan menekülttáboraiba szállítják őket, ahol van még hely az elszállásolásukra.

Az egyik "menekült" az újságíróknak azt mutogatta el (magyarul és angolul nem tudván), hogy két napja itt vannak, és "nincsen elég élelmiszer".

Az MTI tudósítója szerint a hangárból "Freedom!" (szabadság) és "UN!" (ENSZ) felkiáltások hallatszottak.

A helyzet este hét óra körülre nyugodott meg, miután 5-6 busznyi határsértőt vittek el a hangárból, így feltételezni lehet, hogy a helyszűke volt a gond.

A februárban megnyitott röszkei hangárban több százan is elférnek, itt csupán regisztrálják az ideszállítottak adatait, majd innen az Idegenrendészetre, később a Bevándorlási Hivatal helyiségeibe szállítják őket. 24 óránál tovább nem tartózkodnak ezekben a helyiségekben, így a kapacitások egyelőre elegendőnek bizonyulnak a rendőrség szerint.

A rendőrség szerint "kisebb konfliktus történt"

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek annyit mondott, hogy kisebb konfliktus történt délután a hangárban, amelyet sikerült rendezni, rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Hozzátette: ütemezetten zajlik az emberek elszállítása.

A helyszínen van az ENSZ menekültügyi főbizottságának több munkatársa is, akik a hangárban lévő emberekkel beszélnek.

(HVG – MTI – Szeged Ma nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »